15 SAVJETA NUTRICIONISTE KOJI MOGU DA VAM POMOGNU UKOLIKO ŽELITE SMRŠATI

| 11/01/2019

Svi smo različiti i postoji mnogo načina kako da smršamo, ali ovi savjeti nutricioniste mogu biti korisni za svakoga.

Nutricionista Rob Hobson podijelio je nekoliko savjeta za zdravo skidanje kilograma, prenosi Ljepota i zdravlje.

1. Vodite dnevnik

Mnogi ljudi potcjenjuju količinu hranu koju unose. Zato nutricionista savjetuje da vodite dnevnik, zapisujete šta ste pojeli, kako biste imali pravi uvid u količinu hrane koju unosite.

2. Pravite male promjene

Mnogo je bolje da postepeno uvodite male promjene u svoju ishranu i način života, ali da ih se pridržavate, nego da pred sebe postavite veliki izazov koji nećete moći da pobijedite.

Dakle, malim koracima krenite ka svom cilju. Na primjer, uzimajte namirnice sa manjom količinom masti umjesto da ih skroz izbacite, smanjite količinu hljeba…

3. Postavite realne ciljeve

Posljednja stvar koju želite je da gladujete. Unosite između 1.200 i 1.500 kalorija dnevno i razmislite realno koliko možete da smršate za, recimo, mjesec dana. Ako postavite nerealan cilj, ne možete da ga ispunite, a to će vas obeshrabriti da nastavite da se borite.

4. Unosite proteine i vlakna

Povećajte unos proteina i hranljivih vlakana, kako biste duže vrijeme bili siti. Uz svaki obrok unosite pomalo proteina, a ako unosite ugljene hidrate, opredijelite se za one koje sadrže dosta hranljivih vlakana – kvinoja, riža ili knedle od heljde.

5. Izbjegavajte alkohol

Alkoholna pića sadžre više kalorija nego što biste pretpostavili, pa je dobro da ih izbjegavate, ako želite da smršate. Na primjer, kada popijete 175 mililitara vina, unijeli ste 130 kalorija, a u jednoj krigli piva nalazi se 215 kalorija.

6. Razmišljajte o hrani

Istraživanja su pokazala da kada nam nešto odvlači pažnju dok jedemo, odnosno ne koncentrišemo se na obrok, jedemo mnogo više.

7. Jedite redovno

Ako želite da smršate, jedna od gorih stvari koje možete da uradite je da preskačete obroke. Prazan stomak i nizak nivo šećera u krvi, dovešće do toga da, kada jednom počnete da jedete, nećete moći da se zaustavite. Prejedanje će dovesti do nadutosti stomaka, a neredovni obroci će vam pokvariti plan o skidanju kilograma.

8. Namirnice koje sadrže dosta vode

Nutricionista preporučuje namirnice sa visokim sadržajem vode jer će vas brže zasititi, a sadrže manje kalorija. Na primjer, supa ili kuhano povrće su dobar izbor.

9. Izbjegavajte šećer

Hrana koja sadrži dosta umjetnog šećera remeti nivo inzulina i šećera u krvi, zbog čega dovodi do osjećaja gladi i taloženja masnoća u tijelu.

10. Grickajte samo ako baš morate

Grickanje je dobar način da ne dovedete sebe u situaciju da odjednom “umirete” od gladi. Međutim, ako niste gladni, a grickate, to je samo još jedan način da se prejedete. Kada morate da “gricnete” nešto, birajte zdrave namirnice: kuhana jaja, orahe, sjemenke ili suho voće, salatu…

11. Jedite iz manjih tanjira

Stručnjaci kažu da nas veći tanjiri jednostavno “vuku” da na njih stavimo više hrane, i naravno, da sve to pojedemo. Nutricionista preporučuje manje da hranu servirate na manje tanjire jer ćete tako manje pojesti.

12. Jaja za doručak

Istraživanja su pokazala da su jaja najbolji izbor za doručak jer naprave idealnu “bazu” u želucu, pa kasnije tokom dana nemamo želju da grickamo nešto. Ako ne volite jaja, jedite druge namirnice bogate proteinima za doručak: tunjevinu, jogurt u koji ćete dodati sjemenke i orahe, na primjer.

13. Ne plašite se masti

Masti ne moraju da doprinose gojenju, ako ih jedete umjereno. Unosite male količine zdravih masti, poput onih koje se nalaze u ribi, sjemenkama, avokadu…

14. Nemojte da postanete rob skala

Izmijerite svoju kilažu recimo jednom sedmično ili postavite sebi cilj da se opet uvučete u omiljeni par farmerki ili haljinu. Ne dajte da vas obeshrabri ako za to treba više vremena nego što ste mislili, ili da vas to natjera da se vratite starim navikama – gledajte samo naprijed!

15. Izbalansirana ishrana

Vaša ishrana mora da se sastoji od različitih namirnica. Dakle, jedite i ribu, sjemenke, orahe, unosite proteine, dosta povrća i žitarica, savjetuje nutricionista.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.