27. NOVEMBAR – NA DANAŠNJI DAN

| 27/11/2018

  1. p.n.e. – Umro je Flak Kvint Horacije, jedan od najvećih pjesnika antičkog Rima. Njegova poezija je uticala na evropsko pjesništvo, a djelo “De arte poetika” bilo je uzor Boalovovoj (Boileau) poetici koja se smatra estetskim kanonom klasicizma.

1570 – Umro je italijanski arhitekta i vajar Jakopo Sansovino (Jacopo), graditelj Biblioteke Svetog Marka i Lođete u Veneciji, statua Neptun i Mars na stepeništu Duždeve palate i reljefa u mermeru u lođi Crkve Svetog Marka.

1701 – Rođen je švedski fizičar i astronom Anders Celzijus (Celsius), tvorac skale za mjerenje toplote koja je po njemu dobila naziv. Bio je profesor astronomije u Upsali i direktor prve švedske opservatorije.

1879 – Francuska skupština je iz Versaja premještena u Pariz.

1895 – Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Sin (Alexandre Dumas Fils). Proslavio se romanom “Dama s kamelijama”, prema kojem je napisan libreto za Verdijevu operu “Travijata”.

1919 – U okviru Versajske mirovne konferencije posle Prvog svjetskog rata, Bugarska je potpisala dokument kojim je Dobrudža pripala Rumuniji, istočna Trakija Grčkoj, a gradovi Caribrod (Dimitrovgrad), Bosilegrad i Strumica Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1926 – Ahmed Ben Zogu je potpisao u Tirani ugovor s Italijom kojim je Albanija stavljena pod njen protektorat.

1940 – U Rumuniji je profašistička “Gvozdena garda” ubila više od 60 saradnika izbjeglog kralja Karola II (Carol), među kojima i bivšeg premijera Nikolaea Jorgu (Nicolae).

1940 – Njemačka je u Drugom svjetskom ratu anektirala francusku pokrajinu Lorenu.

1941 – Posljednje italijanske jedinice u Etiopiji predale su se savezničkim snagama u tvrđavi Gonder. Saveznici su zarobili 23.000 italijanskih vojnika.

1942 – Francuzi u Drugom svjetskom ratu potopili su u luci Tulon veći dio svoje ratne flote da ih ne bi zarobili Njemci koji su upravo ušli u taj grad.

1942 – Rođen je američki rok pjevač, gitarista i pisac pjesama Džimi Hendriks (Jimmi Hendrix), jedan od najpopularnijih muzičara u svetu 1960-ih godina. Umro je 1970, od prekomjerne doze droge.

1943 – U Drugom svjetskom ratu, na aerodromu u Glamočkom polju poginuo je Ivo Lola Ribar, generalni sekretar SKOJ-a, kada je kao šef vojne misije Vrhovnog štaba NOV i POJ krenuo u Kairo.

1953 – Umro je američki pisac Judžin Gledston O’Nil (Eugene Gladstone O’Neill), tvorac moderne američke drame i prvi američki dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1936) (“Dugo putovanje u noć”, “Čežnja pod brestovima”, “Elektri priliči crnina”).

1968 – Pripadnici jugoslovenske vojske i policije ugušili su masovne demonstracije Albanaca na Kosovu na kojima je zahtijevano da ta pokrajina Srbije dobije status republike. Demonstracije su održane na Dan zastave, državni praznik Narodne Republike Albanije.

1989 – U eksploziji u kolumbijskom avionu “Boing 727”, na liniji Bogota-Kali, poginulo je svih 107 putnika i članova posade. Pretpostavlja se da je uzrok eksplozije bila podmetnuta bomba.

1991 – Savjet bezbjednosti UN odobrio je slanje mirovnih snaga u Jugoslaviju.

1996 – U jeku protesta zbog poništavanja izborne volje građana na lokalnim izborima u Srbiji, vlasti su prekinule rad “Indeksa” i “B-92”, dvije najslušanije beogradske radio stanice koje su stalno i detaljno izvještavale o građanskom protestu. Pod pritiskom javnosti, radio stanice su nastavile rad 5. decembra.

1996 – U eksploziji gasa u rudniku uglja u kineskoj provinciji Šansi poginulo je više od 90 rudara.

2000 – Agencija UN za sidu objavila je da je od početka pandemije side dvadeset godina ranije, umrlo više od 21 milion ljudi širom sveta.

2000 – Norveški kralj Herold otvorio je u zapadnoj Norveškoj najduži tunel za drumski saobraćaj na svetu. Tunel dugačak 16.900 metara potukao je rekord St. Gothard tunela u Švajacarskoj od 16.300 metara, a otvoren 1980.

2001 – NASA je saopštila da je svemirski teleskop Habl otkrio atmosferu planete udaljene od Zemlje 150 svjetlosnih godina. To je prvi put da je direktno detektovana atmosfera neke planete van Sunčevog sistema.

2003 – Parlament Tajvana je, uprkos upozorenjima Pekinga, odobrio održavanje referenduma o nezavisnosti tog ostrva, odcjepljenog od Kine posle Drugog svjetskog rata.

2011 – Umro je britanski filmski režiser Ken Rasel (Henry Kenneth Russel) proslavljen po filmovima u kojima je muzika imala centralnu ulogu (“Tomi”, “Čajkovski”). Režirao je i filmove “Women in Love” koji je glumici Glendi Džekson donio Oskara, “The Devils” i “Alfred states”.

2014 – Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, prozapadni političar sa ugledom u međunarodnim finansijskim krugovima i branitelj nezavisnosti zemlje od “ruske vojne invazije”, u Parlamentu je reizabran na tu dužnost.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.