ADMIN MOSTIĆ: MAKSI ŠIRI PROIZVODNJU UZ PODRŠKU ALPINE, BIT ĆE POSLA I ZA NOVE RADNIKE

| 06/06/2018

Nakon treće sudske prodaje Fabrika konfekcije KTK Visoko konačno je dobila novog vlasnika. Riječ je o firmi Maksi iz Visokoga, koja će uz podršku svog glavnog partnera – slovenačke Alpine, proizvoditi obuću za tržište Slovenije.

– „Na sudskoj prodaji smo kupili Konfekciju. Bili smo trećeplasirani ponuđač, ali prva dva ponuđača su odustala. Odluka još uvijek nije pravosnažna, ali očekujemo da čitav proces bude završen vrlo brzo“ – potvrdio je za BiznisInfo direktor Maksija Admin Mostić.

Maksi će u nove pogone preseliti proizvodnju koju trenutno obavlja u iznajmljenim prostorijama, a podršku će mu dati partner sa kojim sarađuje već godinama.

– „U Visokom radimo usluge krojenja i šivenja. Proizvodimo i nešto gotove obuće, ali uglavnom radimo lohn poslove, najviše za Alpinu. Sve što proizvedemo ide u Sloveniju. Alpina je naš glavni partner, a od njih imamo obećanje da će proizvodnja biti povećana kada pređemo u veći objekat“ – kazao je Mostić.

Povećanje proizvodnje značit će i nova zapošljavanja. Pored 120 radnika, koliko ih trenutno radi u Maksiju, posla će biti i za desetine novih.

– „Imamo 120 radnika, a ovaj broj će se uskoro povećati na 150, pa možda i 180. Biće potrebno neko vrijeme da sve ovo zaokružimo, ali u narednih godinu dana očekujemo da kompletna priča oko prelaska u Konfekciju, povećanja proizvodnje i broja radnika, bude završena“ – kazao je Mostić i dodao da će Maksi zaposliti i neke od bivših radnika konfekcije KTK Visoko.

Podsjetimo, Fabrika konfekcije dio je Kožarsko-tekstilnog kombinata Visoko (KTK) osnovanog 1946. godine. KTK je bio najveće preduzeće za proizvodnju kože i proizvoda od kože u bivšoj Jugoslaviji. Godine 1990. preduzeće je imalo izvoz veći od 70 mil. USD i više od 5.000 radnika.

Objavljeno u: Privreda

Komentari zatvoreni.