AMIR ZUKIĆ U POSJETI ZDK: RAZGOVARANO O PLANSKIM AKTIVNOSTIMA MINISTARSTVA

| 07/03/2016

amir-zukic17

Premijer Miralem Galijašević sa saradnicima bio je domaćim ministru razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi Federacije Amiru Zukiću.

Bila je ovo radna posjeta ministra u kojoj su sagovornici razmijenili informacije o planskim aktivnostima ministarstva te se razgovaralo o dodirnim tačkama ministarstva i Vlade ZDK.

– Ono što smo posebno konstatovali jeste da ZDK ima jako razvijenu privrednu infrastrukturu, da je dobrim dijelom bio korisnik sredstava koje dajemo za poticaje, ali koliko god je to dobro mi bi željeli da to bude još više i posebno bi željeli da to bude ravnomjernije raspoređeno po općinama koje se ne pojavljuju kao korisnici – kazao je Zukić.

Sa predstavnicima Vlade dogovoreno je da se i ove općine animiraju tako da se podstakne razvoj malih i srednjih preduzeća.

– Imamo dvije vrste projekata. Jedno je stimulisanje poslovne infrastrukture, izgradnje i stvaranja pretpostavki za poslovne zone, i drugo, direktno stimulisanje pravnih i fizičkih lica kad je u pitanju poslovna infrastruktura. Nama je jako važno da stimulišeno novo zapošljavanje, konkurentnost firmi, da stimulišemo firme koje obezbjeđuju izvoz, a ZDK ima suficit pokrivenosti uvoza izvozom – zaključio je Zukić.

U narednom periodu aktivnosti Vlade Federacije će biti usmjerene i na smanjenje procedura i rokova na registraciji malih i srednjih preduzeća i posebno obrta.

Oko pet miliona KM u ovoj godini će kroz grantove biti implementirano u mala i srednja preduzeća u Federaciji, te oko 4 miliona KM kroz povoljne kredite na sedam godina uz grejs period od dvije godine i sa kamatom od maksimalno 1,5 posto.

– Ono što me posebno obradovalo pored ovih planskih ciljeva i mjera subvencija i poticaja koje će ministarstvo ove godine plasirati, jeste činjenica da su u prošloj godini predzeća sa područja našeg kantona participirala oko 25 % u povlačenju sredstava iz ovog ministarstva. Mi smo čuli planske ciljeve ministarstva, donijeli smo svoj program, ali svakako da ćemo ga usaglasiti sa Ministarstvom za poduzetništvo razvoj i obrt i također ćemo iz budžeta izdvojiti određena sredstva za subvencije za jačanje konkurentnosti preduzeća na području ZDK – rekao je Premijer ZDK Miralem Galijašević.

(N. Glibo/Faktor.ba/Foto: B. Mahmić)

Objavljeno u: Privreda

Komentari zatvoreni.