AMNA AGIĆ NOVI ARHEOLOG FONDACIJE – SRETNA SAM ŠTO SAM DIO OVAKO GRANDIOZNOG I UZBUDLJIVOG PROJEKTA

| 05/02/2019

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ u novu sezonu ulazi bogatija za novu, mladu arheologkinju, a riječ je o Amni Agić. Amna je ove sedmice imala i prvi dodir s lokacijama na Ravnama, a ujedno nam se i predstavila.

– Završila sam studij arheologije na Univerzitetu u Sarajevu, Filozofski fakultet – Katedra za arheologiju. Učestvovala sam na nekoliko arheoloških istraživanja u toku mog studija, gdje sam stekla znanje i iskustvo, kao i na nekim restauracijskim kampovima. Jedan od dražih terena, bio je u Prijedoru gdje smo imali suradnju sa stručnjacima iz Engleske, kao i međunarodni restauracijski kamp u Jajcu gdje smo radili na restauraciji starih vodenica/mlinčića sa učesnicima iz Zapadnog Balkana. Pored toga, učesnica sam i studentskih razmjena na Univerzitetu u Ljubljani, Slovenija što za mene predstavlja jedno veliko i pozitivno iskustvo. Trenutno sam u fazi završavanja magistarskog rada, pa se nadam da ću i to uskoro privesti kraju. – predstavila nam se Amna Agić.

Kako nam je kazala, sretna je zbog prilike da bude dio jednog grandioznog i uzbudljivog projekta koji se odvija u srcu Bosne.

– Prvi radni dan sam imala priliku obići lokalitet „Ravne 3“ gdje sam se upoznala sa dosadašnjim istraživanjima, na koje sam nadovezala svoj rad. Inače posao arheologa,  je sadržajan, sa puno mogućnosti i kreativnosti. Aktivnosti našeg tima u skorijoj budućnosti svodit će se na izbacivanje šljunkovitog materijala iz već postojećih prahistorijskih tunela, analiza i dokumentovanja same lokacije, kao i potencijalnih arheoloških i drugih nalaza. – pojasnila nam je Amna.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.