ASLI DALJINA

| 17/03/2016

basca

Ošla him djeca, sve po stranjskim zemljama, jedno drugo povuklo, a mati osta sama. Gleda slike, uzdiše i da joj je da bidne sretna, jerbo su joj djeca sretna, a nemere, nešto joj neda.

Ima u nas u mahali najviše starijeh žena, a Bome, i poneki čojek da su sami.

Imaju i djecu i unučad, al su sami. Niđe nikog da him unijde i da hin obiđe. Ošla him djeca, sve po stranjskim zemljama, jedno drugo povuklo, a mati osta sama. Gleda slike, uzdiše i da joj je da bidne sretna, jerbo su joj djeca sretna, a nemere, nešto joj neda. Asli daljina.

Kako li ona Sedika hanuma devera sama? Veli u mene Fata. Digli joj one nlike zidove, a ona ko tica u kahvezu tuhinja i vehne. Sveg ima, al nejma što je srcu drago.

Haj Bogati, pusti, vehnula bi i vako i nako, baš ko i mi.

Jah, al mi imamo jeno drugo a i djeca nas obiđu, ako ništa za bajrame. Velim ja njojzi: Moja ti Sedika hanuma, blago tebi što su ti djeca tamo.

E, moja Fatma hanuma, da Bogdo nisu, veli ona meni.

Šta bi da su ti ovde, da hin svaki dan gledaš kako se muče i deveraju ko ova naša?

Ko da se i tamo ne muči i ne devara, moja ti Fatima, more bit i gore neg ovdjen u nas.

Neka njih tamo, velim ja njoj, a u sebi kontam, more bit za vikend nam navrati naš Hamo sa ženom i djecom i obli me naka milina. A more bit jope ne dođu, ko i prošle i pretprošle hefte. Vazdan him nešto ispadne i ne dođu. Sve him preče neg otac i mati. Haj, ako ništa dođu nam od bajrama do bajrama, nek su oni nama živi i zdravi.

I tako se u mene Fata nastavila taj vakat, a ja je više i ne slušam neg kontam što no Hazim jenom reče: Uzeire, vuk ti se nikad nije najo kod svoje kuče!

Zaboravih ga priupitat šta je sa ovcama. More bit se ovce svuđe najedu dok na kraju njih ne pojedu, ko će ga znat?

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.