BLAGODATI MJESECA RAMAZANA

| 17/05/2018

Bismillah hir-Rahman nir-Rahim (U ima Allaha Milostivog Samilosnog)

Hairli ispostimo i ovaj drugi dan Ramazana, hvala Allahu. Nije nam trebalo dugo da se naviknemo na njega jer kažu da se na dobro lahko naviknuti. Odjednom su naše ulice počele da žive do same zore, a u akšame (šejtanska doba) svi su u svojim kućama čekajući glas ezana da njime završe svoj post. Džamije su posjećene bez obzira na ovosvjetske obaveze koje nam, bajagi, ne dopuštaju ići u džamije!?

Značenje riječi ”ramazan” je većini muslimana nepoznata i zbunjujuća. U arapskom jeziku korijen riječi “ramazan” je “ramz” i znači “gorjeti”. Poslanik, s.a.v., je rekao da je “mjesec ramazan dobio to ime jer u njemu grijesi sagorijevaju.” Međutim, za vrijeme Poslanikovog života mjesec ramazan su zvali el-merzuk, tj. onaj koji donosi opskrbu.

U ovom mjesecu koji je izabran od 12 mjeseci u godini, dešava se mnogo toga. Milost je spuštena i robovi su u njemu najbliži svome Gospodaru. Ebu Hurejre, r.a. prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: ”Kada nastupi ramazan, otvore se džennetska, zatvore džehennemska vrata a šejtani se povežu!”

Ramazan je mjesec ibadeta, dnevnog uzdržavanja od svih stvari za koje čovjek misli da su obavezne. Tokom Ramazana, svaka duša pronalai svoj davno izgubljeni smiraj, čovjek postaje čovjeku bliži. Ramazanska druženja uveličavaju ove dane. Čak i onaj koji nikada tokom godine ne klanja, klanja u mjesecu Ramazanu i spominje Allaha, dž.š.

Ovih dana, iznad muslimanskih mjesta, sija posebna svjetlost. Svake noći do zore vjernici upućuju svoje molitve i pokajanja Uzvišenom. A Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: ”Allah Uzvišeni je rekao: Svako čovjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagrađujem!”

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.