CIK OBJAVIO IZMJENJENE IZBORNE REZULTATE, SAD ČEKAMO NA POTVRDU VIJEĆNIČKIH MJESTA

| 01/11/2012

Centralna izborna komisija BiH je na 80. sjednici održanoj 30.10.2012. godine donijela Odluku o izmjeni Odluke broj:05-1-07-2175-1/12 od 22.10.2012. godine o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2012. godine. Odluka je uslijedila nakon izvršenih ponovnih brojanja glasačkih listića sa pojedinih biračkih mjesta.

Odluka je od večeras od 18 sati dostupna javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba , pod linkom „Lokalni izbori 2012“.

Ono što je nama interesantno su ponovno izbrojani glasovi visočkih političkih subjekata, Bosanskohercegovačke patriotske stranke BPS Sefer Halilović  i Stranke za BiH u izbornim jedinicama Podvinci i Orašac (116A025) Visoko.

Ponovno brojanje glasova od strane Centralne izborne komisije BiH nije uopće uticalo na mandate i budući sastav Općinskog vijeća Visoko. U Općinsko vijeće definitivno su prošli iz BPS-a Halim Dervišević (311 glasova) i Mirnes Fatić (192), te iz SBiH Izet Smajević (494) i Asmir Hodžić (322). Ostali kandidati imaju isti broj glasova kao i prije, tj. ponovnog prebrojavanja.

Sastav Općinskog vijeća Visoko nakon Lokalnih izbora:

SDA (9 mandata)
SBB (4 mandata)
A-SDA (4 mandata)
SDP (3 mandata)
BPS (2 mandata)
SBiH (2 mandata)
NL (1 mandat)

Nakon što su ozvaničeni izborni rezultati, ubrzo bi trebala biti primopredaja načelnika, nakon čega ide potvrda vijećničkih mjesta, a onda i konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Visoko. Sad je najveći fol u potvrdama vijećničkih mjesta i termin primopredaje i konstituirajuće sjednice zavisi od toga koliko ćemo još dugo čekati da se pojedine stranke dogovore ko će u “ljubičaste klupe”, a ko u neke druge fotelje. Zadnji rok je 7. decembar.

Objavljeno u: Politika

Komentari zatvoreni.