ĆORSOKAK

| 02/11/2018

Uz sokak niz sokak povazdan i naje`nom insan zapadne u ćorsokak. Ne mere ni tamo ni `vamo neg udarit na šejtana, biva onog mog hrsuza Muteta.

Tebi se plaho osladila ta Holandija, veli mi, malo malo pa na put. Je`l ljepša od naše Bosne?

Jok ona, haman je ista ko Bosna.
Kako bolan Uzeire ista, u šta si ti gled`o.

Gled`o, moj Mujo i vidio Bosnu, ko da je neko popeglo i poravno ona naša brda i planine i raspušćo one naše lijepe rijeke da sve poplave, podašišo one naše šume, pa baš ko ćelav insan kad navlači ono malo kose što mu je ostalo i pravi cirkuz od sebe. Jedino je, more bit, Holandija bogatija i uređenija neg naša Bosna. Tamo ti je haman sve ko pod konac poređano.

-Kaki bogatija, moj Uzeire. U nas ti ima bogatstva kolko hoćeš, samo što je neprvilno raspoređeno. A Bosna ti je najsređenija zemlja na svijetu, tu se sve zna i sve je zapečaćeno i ovjereno. Sredili su je za sva vremena.
-Šta se to zna u nas,moj Mujo?

-Sve Uzeire, ko šta može a ko ni blizu. U nas ne možeš bit ni predsjednik kućnog savjeta ako nisi dobar sa nekim Bimom, jer je ta funkcija rezervisana sve do Sudnjeg dana, a da ti ne govorim o većim funkcijama i poslovima gdje se lova uzima. Sve se u nas zna, moj Uzeire i sve će ti vako bit do novog rata.

– More bit moj Mujo, a more i ne bit, ko će ga znat. Jedino što još znadem je da je Dunjaluk naki sa kakog ga pendžera gledaš. Kad se malo odmakneš pa se vratiš ukaže ti se drugačiji i tvoj sokak, ko da ga prvi put vidiš. Kud god makneš eto ti jeseni i zime, a bome i gu`ice za tobom, pa ti vidi.

IZ HADŽIBEGOVE DRUGE SA MOG PENDŽERA

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.