DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN – 29. JANUAR

| 29/01/2019

1412. U Novom Brdu izdat Zakon o rudnicima Despota Stefana koji sadrži dragocjene podatke o načinu života srpskog naroda na početku 15. vijeka. Zakonik je značajan dokument srpske pismenosti i srpskog pravnog sistema u srednjem vijeku.

1635. Osnovana Francuska akademija, jedna od najčuvenijih u Evropi. Akademiju je osnovao kardinal Richelieu, ministar kralja Louisa XIII.

1860. Rođen ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najistaknutijih predstavnika novelističkog žanra u ruskoj i svjetskoj književnosti. Kao dramski pisac smatra se nenadmašnim majstorom atmosfere i dijaloga, a njegove drame “Galeb”, “Tri sestre” i “Višnjev sad” i danas su na repertoarima svjetskih pozorišta.

1872. Rođen Goce Delčev, vođa nacionalno-revolucionarnog pokreta u Makedoniji s kraja 19. i početka 20. vijeka. Poginuo je u borbi s Turcima u maju 1903, tri mjeseca prije izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odgađao smatrajući da je preuranjen i slabo pripremljen.

1886. Njemački inženjer Carl Benz patentirao je prvi uspješan automobil na benzin.

1889. Austrougarski princ prestolonasljednik Rudolf, jedini sin Franza Josepha I, nađen je mrtav zajedno s ljubavnicom Marijom Večerom u dvorcu Majerling kraj Beča.

1896. Američki ljekar Emil Grab prvi je upotrijebio terapiju zračenjem u liječenju raka pluća, primijenivši je u Chicagu na pacijentkinji Rose Lee.

1941. Umro grčki general i državnik Joanis Metaksas. Kao premijer i ministar vojske 1936.raspustio je parlament i uspostavio ličnu diktaturu. U Drugom svjetskom ratu u oktobru 1940. odbio je ultimatum fašističke Italije i organizovao otpor italijanskoj agresiji.

1942. Peru i Bolivija su potpisivanjem protokola u Rio de Janeiru okončali rat započet 1941. godine zbog sporne pogranične teritorije između dviju zemalja u području amazonske džungle, ali sporno pitanje time nije riješeno.

1950. Počela prva u nizu pobuna u Johannesburgu, izazvana rasističkom politikom vlade Južne Afrike.

1959. Danski putnički brod “Hans Hedtoft” udario je, ploveći pored obala Grenlanda, u ledeni brijeg i potonuo. Poginulo je 95 ljudi.

1989. Poslije sedam godina nesporazuma i međunarodne arbitraže, Izrael je vratio Egiptu grad Tabu na Crvenom moru, koji je okupirao u izraelsko-arapskom ratu 1967.

1994. Austrijanka Ulrike Maier, dvostruka svjetska prvakinja u skijanju, umrla je od povreda zadobijenih prilikom pada u takmičenju u spustu za Svjetski kup.

1996. Venecijanska operska kuća La Fenice izgorjela je u požaru, drugi put u 204 godine svoje historije.

2002. Predsjednik SAD-a George Bush izjavio je u američkom Kongresu da počinje rat protiv terorizma i upozorio da “osovina zla” koju čine Iran, Irak i Sjeverna Koreja prijeti miru u svijetu.

2002. U Kabulu se zavihorila stara afganistanska zastava, prvi put od komunističkog prevrata 1978. godine koji je označio početak 23-godišnjeg perioda ratova i kriza u zemlji.

2005. Umro Ephraim Kishon, koji je preživio holokaust i postao jedan od najpoznatijih i najprevođenijih izraelskih pisaca. Među najpoznatijim knjigama su “Nije fer, Davide”, “Kod kuće je najgore”…

2012. U Sarajevu u 63. godini umro ugledni profesor i političar Nijaz Duraković. Bio je predsjednik SKBiH, predsjednik SKBiH – SDP. Formirao je 27. decembra 1992. novu stranku SDP. Od 1992. do 1996. bio je član Predsjedništva BiH.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.