DUNJA – SIMBOL MIRISNE JESENI I VOĆE KOJE LIJEČI MNOGO TOGA

| 18/10/2018

d

Niti jedno voće ne može zauzeti njeno mjesto. Poznata po svom obliku, lijepoj žutoj boji i opojnom i svježem mirisu, dunja je često nazivana i ”KRALJICA JESENI”. O njoj su pisane pjesme, napisane knjige, ukrašavani stari kredenci, oduvijek je bila simbol ljubavi, skladnosti, sreće, pameti, ljepote, plodnosti, ali i neprolaznosti i vječnosti. Stari Grci i Rimljani su je koristili u razne svrhe, a koristi se i danas kao lijek, u industriji, za kozmetiku ili za izradu emulzija. Naziv za marmeladu potiče od portugalske riječi za dunju – marmeleiro jer se marmelada u početku pravila isključivo od dunje.

Svaka jesen je obilježena ukusnim kompotom od dunje ili toplim čajem. Sadrži veoma mnogo vitamina C, zatim kalij, natrij, cink, željezo, bakar, mangan, pektin i druge organske i anorganske kiseline. Sjeme dunje sadrži različite sluzi, ulja kao i otrovni cijanid glikozid. Od mnogobrojnih ljekovitih svojstava, dunja se posebno ističe za liječenje ili pomaganje pri liječenju sljedećih bolesti i tegoba:

– akne
– anemija
– bolesti grla i nosa (krajnici)
– bronhitis
– grčevi u želucu
– gripa i prehlada
– dijareja
– ekcem
– zadah iz usta
– infekcije kože
– jačanje imuniteta
– kašalj
– neke vrste raka
– nervoza
– nesanica
– opekotine
– problemi sa želucem i organima za varenje
– problemi sa kožnim bolestima
– razne infekcije
– sinuzitis
– sindrom nadraženih crijeva
– upale organa za disanje
– pospješuje rad žuči, želuca i crijeva
– ubrzava zarastanje rana.

Uzimajući u obzir njena ljekovita, ukusna i mirisna svojstva, mogućnosti pravljenja raznih poslastica i alternativnih lijekova, te mnoge legende i pjesme o njoj, lahko možemo reći da je dunja pravo jesenje blago i osvježenje čije prisustvo sada trebamo maksimalno iskoristiti.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.