ETO ODAKLE NJIHOVO BOGATSTVO

| 27/08/2018

nisani

U mene, rahmetli nana Subhija, nije znala ni čitat’, a potpisivala se jal’ s prstom, jal’ s x, kako joj kad bidne ćeif. Plaho je volila da joj neko čita, pa bi nas maksume natjeraj da joj čitamo knjige što su joj ostale iza čo’jeka, k’o biva mog dede, rahmetli Atifa.

Je’nom ti ona mene ufati da joj čitam, meščini, jal’ Zemzem, jal’ Preporod, a najprije će ti bit’ priče Edhema Mulabdića. Plaho hin je volila, a i nama nisu bile mrske. Nek’ me ispravi ko zna, ne dajte mi lagat’.

Nejse.

U toj je’noj priči, dobro sam to upamtio, govori o je’nom sarajevskom prvaku, uglednom trgovcu koji kaže:

„Kad se u mene, dedo, rahmetli, oženio počeo pravit’ kuću i nikad je završit’, a bio plaho pobožan čo’jek, pa se molio Dragom Alahu i dan i noć da mu pomogne da završi kuću.

Je’nom mu u san dođe Dobri i rekne mu da ode neđi na Alifakovac iznad greblja i da na tom i tom mjestu, ispod nakog hrasta kopa. Dedo ga nije poslušo, k’o veli, svašta insan usnije. K’o biva, što je dedi milo to mu se i snilo. Dođe ti njemu taj Dobri i drugi, pa i treći put i isto mu rekne. Dedo uniš’o i u dugove, a nikad stavit’ kuću pod krov. – Haj, kaže, baš da vidim, ništa me ne košta.

Ode dedo na Alifakovac i počme kopat’ ispod tog hrasta, i moreš mislit’, iskopa ćup pun zlata. Napravi kuću, kupi radnju, i kako se koji sin rađ’o, kupi on svakom po je’nu. Eto odakle ovo naše bogatstvo.

– Nano, postoje li ovi Dobri?- Pitam ja, k’o maksum.
– Bezbeli da postoje, samo zapamti sine Uzeire, u Bosni ti se niko nije obogatio što neko nije zakuk’o, pa ti vidi.

– Bome sam i zapamtio, i to dobro. I dan danas se pitam šta li je taj dobri rek’o današnjim bosanskim prvacima, kad him je, prije onog belaja, iziš’o na san. More bit’ da him je rek’o da osnuju stranke, pa da se narodi pokolju.

I eto odakle njihovo bogatstvo.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.