EVROPSKI POKRET U BIH – RAZGOVOR SA NAČELNICOM BABIĆ O EU INTEGRACIJAMA

| 21/01/2013

visoko-eu

Delegacija Evropskog pokreta nakon današnje posjete Srednjo-bosanskom kantonu, posjetit će i Općinu Visoko kojom prilikom će predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo razgovarati sa načelnicom općine Visoko Amrom Babić o mogućnostima saradnje u procesu EU integracija Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH. 

Evropski pokret u BiH trenutno ima 29 lokalnih zajednica kao kolektivne članove-partnere. Pored lokalnih zajednica, kantona u FBiH, entitetskih institucija, Evropski pokret je do sada imao saradnju sa Parlamentarnom skupštinom, Vijećem ministara i Predsjedništvom BiH, čime je sa svim nivoima vlasti u BiH zaokružena saradnja u najvažnijem društvenom procesu – procesu EU integracija.

Bosnu i Hercegovinu u Internacionalnom Evropskom pokretu u Briselu (EMI) predstavlja i zastupa Evropski pokret u BiH. Internacionalni Evropski pokret u Briselu (EMI) osnovan 1948. godine bio je inicijator stvaranja Vijeća Evrope 1949., a godinu dana kasnije, donošenjem historijske “Šumanove Deklaracije” od 9. maja 1950. i jedan od inicijatora stvaranja pionirskog ugovora-Saveza evropskih država o rudama i željezu, što je bila preteča i početak realizacije najvećeg i najznačajnijeg projekta ljudske historije pod današnjim nazivom “Evropska Unija”.

Objavljeno u: Politika

Komentari zatvoreni.