GALIJAŠEVIĆ NAKON FORMIRANJA VEĆINE U ZENICI: SLIJEDI NAM USPOSTAVA STABILNE VLADE

| 31/01/2019

Stranka demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona danas je potpisala sporazum sa A-SDA, HDZ i Strankom za BiH kojom je formirala novu većinu.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Kantonalnog odbora SDA Miralem Galijašević je kazao da će sve biti završeno na vrijeme kako ne bi ispaštali građani ZDK.

Nakon tri mjeseca od izbora većina koja je bila formirana u Zeničko-dobojskom kantonu formirana oko Bh. bloka i zvanično je izgubila ruke u Skupštini ZDK nakon što je SDA sa HDZ-om, A-SDA, Strankom za BiH i jednim nezavisnim kandidatom Omerom Škaljom formirala novu većinu s 18 ruku.

Galijašević je kazao kako slijede aktivnosti na formiranju stabilne vlade.

– Danas smo potpisali sporazum i sada nam predstoje teške aktivnosti koje iziskuju energiju, znanje i kompromis. Iza nas je period u kojem smo mi kao pobjednička stranka s 11 mandata imali takav osjećaj da su stranke koje su bile u većini bile vođene ličnim motivom ‘nećemo sa SDA’. Iako smo nudili razgovore svim strankama, moram priznati da su samo HDZ i SBiH pružile ruku našem programu – govori Galijašević.

Dodao je da su radili u tišini i da kao većina u ZDK sa 18 ruku moraju poduzeti određene aktivnosti.

– Napravili smo političko gravitaciono polje gdje očekujemo da će nam se pridružiti još neki zastupnici kao dio većine. Sve to iziskuje predlaganje mandatara i ministara te konstruisanje skupštinskih organa jer su već bili formirani. Sutra započinjemo s tim aktivnostima – dodao je Galijašević.

Obećao je da će nova većina usvojiti budžet do isteka privremenog finansiranja te da će se formirati vlada čim prije kako ne bi bilo blokada u radu.

– Nastavit ćemo stabilizirati stanje u ZDK što je nas osnovni zadatak. Hoću li ostati premijer, to ću odlučiti s organima stranke. Mi smo bili strpljivi, djelovali smo na svoj način, davali ponude, ali bio sam siguran da koalicija sedam partnera neće uspjeti i način na koji su radili. Očekivao sam ovakvu situaciju i mi to nećemo ispustiti – zaključio je Galijašević.

Raspodjela ministarstava je skoro dogovorena tako da neće biti većih problema u tome u narednom periodu.

Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Isak Ramo je kazao da su kao dio Bh. bloka čekali formiranje vlade, ali da su kao posljednja stranka morali otići u drugom pravcu s obzirom da većine više nije bilo.

– Bili smo dio pregovaranja s Bh. blokom koji je za tri mjeseca mogao formirati većinu. Oni su je izgubili jer su određene političke opcije napustile, a mi smo posljednji tu priču napustili. Više nije bilo većine, ljudi su nas zvali jer žele formirati vlast, a mi kao stranka ne možemo dozvoliti da građani ZDK nemaju vlast i pristupili smo pregovorima i na kraju potpisivanju sporazuma – kazao je Isak te dodao da nastavljaju dalji rad u uspostavi stabilnosti u ZDK.

Istakao je kako nikada nisu imali konflikte sa SDA i drugim strankama te da su još u svom postizbornom periodu kazali da neće dozvoliti da građani ispaštaju.

– Mi smo poslije izbora rekli da ćemo sa svima razgovarati, ali da ćemo vlast praviti s kim budemo u mogućnosti. Samo dio vlasti možemo uraditi ono što smo obećali ljudima. Ja ne želim biti kritičar već neko ko će popravljati stanje u kantonu – zaključio je Isak.

klix.ba

Objavljeno u: Hronika, Politika

Komentari zatvoreni.