GRIPA U FEDERACIJI BIH USMRTILA SEDAM OSOBA

| 13/02/2019

Četiri smrtna slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, dva u Tuzlanskom i jedan slučaj u Hercegovačko -neretvanskom kantonu, naveli su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Kako smo saznali u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, na području većeg bh. entiteta i dalje se bilježi srednja aktivnost virusa gripe, a oboljeli registrirani su u svim kantonima, piše Faktor

– U Referalnoj laboratoriji za gripu do sada je testiran 241 uzorak, od kojih je 95 (39,4 posto) pozitivno na virus gripe tip A, i to 52 uzorka na podtip A(H3N2) i 43 uzorka na podtip A(H1N1)pdm09. Do sada su prijavljena ukupno 72 SARI slučaja pozitivna na virus gripe koji su hospitalizirani na šest klinika u Federaciji BiH – kazali su nam u Službi za epidemiologiju Zavoda.

U Zavodu su naveli kako je od početka sezone do danas prijavljeno sedam smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A.

– Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod tri pacijenta podtip A(H1N1)pdm09, dok kod jednog pacijenta nije urađena subtipizacija. Riječ je o pacijentima sa popratnim hroničnim oboljenjima. Četiri smrtna slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, dva u Tuzlanskom i jedan slučaj u Hercegovačko -neretvanskom kantonu – naveli su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.