HANUME

| 05/01/2018

Sretoh neki dan na sokaku Sadetu iz gornje mahale, od onog Šabana vatrogasca najmlađu šćer. Vazda zastane i fino se upita, ispita za sviju, a plaho pametna i sva naka od ovog dunjaluka, biva sposobna, majka je ubila.

-Đi ti je to čojek, šta on radi? Upitah, a bolje da nisam.
-Eno ga ne radi ništa, da može ne bi ni to radio.
-Ko kad nejma posla, moja ti.
-Što to tebe, Uzeire nešto slabo ima u našim medijima?
-Odkle ja znam moja ti Sadeta, nit me ko haje nit pita zame.
-Znam ja, nemaš nikoga da te dovede, a nisi ni od onih na prvu što u par dana zapale i oduševe regiju, i kako se zapale tako se i ugase ko da ih Bog nije dao.
-Ni ovako ti nejmam kad, ne znam kud udaram kamo li još skakat po haber kutijama.
-Kad budeš horan samo reci i ja ću ti srediti da dođeš na sve naše televizije i u sve naše novine.
-Jok bonićko, nemoj se ti zbog mene zahmetit, imaš ti i svog posla.

-Ma nije zahmet, ne moram nigdje iz mahale ni maknuti jer haman svaka kuća ima nekog u nekoj medijskoj kući. Šta misliš gdje nalaze onoliki prosjek i ispod prosjeka što visi po televizijama.
-Ne umijem ti rijet.

-Saću ja to tebi rastabirit kako to u nas hoda. Onaj Mehin najstariji, znaš Mehu, je direktor televizije, a Hamid automehaničar drži na aparatima Mehinog golfa dvojku u životu, Hamidova mater plete priglavke i od tog izdržava najmlađeg sina Sakiba, a Sakibova žena pomaže svoju familiju, niko ne radi još od oslobođenja. Najmlađi brat Sakibove žene ne umije ništa radit pa bi pjevo, a sestra mora učinit bratu pa upitat muža da pita mater da rekne Hamidu da zamoli Mehinog sina da ga dovede na televiziju nek se djete birika i s nečim bavi.

-I dovede li ga?
-Bezbeli da dovede, možeš ti pjevat ko slavuj, al ako ne znaš barem Mehinu mater što plete priglavke neće te niko ni čuti ni vidjeti, a televizije pune pjevača, glumaca i pisaca.

Zamače ona niz sokak, a ja osta za njom dumat:

Što su ti ove naše žene? Trebala bi svaka ić par koraka iza čojeka, a ona u svemu par koraka ispred njeg, da ga more lakše trpit, valjda, jer naši su muškarci umaženi tokmaci, hem umišljeni, i haj ti to nosaj na leđima čitav život, baš ko što je Isa pejgamber noso križ, ne budi primjenjeno, al tako vam dođe. Najbolje one znaju šta sve s nama deveraju, a neće ti nikad rijet. Moraš to sam skontat, bolan ne bio!

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.