HOOOP DOLE!

| 15/12/2018

Vala si i ti našo o čem ćeš pisat, Uzeire, veli mi Fata sabahile pri kahvi u nas na čardačiću.
Ja o čem ću, bona ne bila, zar poso nije najvažnija stvar u životu.

More bit nekom i jest, nama asli nije. Daj ti narodu kake razbibrige i bresposlice, dosta him je njihovih belaja još him ti stao na muku pristajat.
Što ne pišeš o snijegu ko svak. Vidi ove ljepote, dragi Allah dao da se raziđe onaj smrad i prekrio vas poganluk, dunjalučki i insanski ovom bjelinom. Sarajvo nam opet lijepo ko što je vazda bilo.

Bezbeli da je lijepo.

Piši Uzeire kako smo se birvaktile plazali niz sokak, sjećaš li se kad si ono ti mene natjero na ligure da sjednem pa mi se dimije podvukle i mi ti se prevrnemo u snijeg, čitava nam se mahala smijala.
Jah, mladost ludost.

Mogo bi narodu rijet kako se prave ligure, jal šlićure, more bit neko nemere djetetu kupit pa nek napravi ko što smo mi pravili.

More bit je Fata u pravu, ko i vazda. Saću ja vama rijet kako ćete napravit djeci šlićure sad pa sad:
Ako vam dijete nejma šlićure lahko vam ih je napraviti. Izrežete dva komada drveta iste veličine malo zaobljena na vrhovima. Najbolje od kake gajbe ako se more donijet iz preduzeča. Ako nejmate u preduzeću zamolite Seju iz zelenare da vam ostavi jenu.

Zabijete po dva eksera na krajeve i omotate špagom, špagu pričvrstite sa razvaljenom štipaljkom po želji i veličini noge vašeg djeteta.

Ako hoćete da vam brže piće potkujete ih sa lastrom i podmažete lojem. Kada je i to gotovo, spremne su za šličuranje. Šličura se tako što se stane na šličure i to sa vrha sokaka prema dole i vikne se iz sveg glasa Hooop dole! Pa đi se ko zaustavi, bezbeli.

Ovako je Hasan Fazlić za Olimpijadu crto sarajevski spust, čemprez i sarajevski šesterac. A mene baš interesuje hoće li na današnjem vaktu iko napravit djetetu šlićure ko što smo mi svojoj pravili? Dabogda!

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.