HUTBA: MJESTO I ULOGA ŽRTVE U ISLAMU

| 11/10/2013

5525

Poznato je svima da Allah Svoje voljene i odabrane robove stavlja na razne kušnje koje imaju svrhu da pokažu, učvrste i od svega negativnog očiste i na kraju definitivno potvrrde njihovu iskrenu ljubav i odanost Njemu, Jednom i Jedinom.

Tako su najvećim kušnjama bili iskušavani Allahovi poslanici, nešto slabijim kušnjama bivaju kušani iskreni i čvrsti vjernici i na kraju dolaze svi vjernici sa kušnjama koje odgovaraju njihovim pojedinačnim stepenima imana jer Allah nikoga ne opterećuje preko njegovih mogućnosti. Tek onda čovjek zadobiva Allahovu ljubav, zadovoljstvo, status veće bliskosti i, naravno, nagradu kako na Ahiretu tako i na dunjaluku.

Jedino oni Allahovi robovi koji su do te mjere ogrezli u grijehu i poroku da nema nikakve šanse za njihov popravak, Allah mnoge od njih oslobodi kušnji na dunjaluku i oni žive prividno mirnim i slatkim životom. Međutim, Allah često ističe u Kur’anu da ovaj sladak život na dunjaluku njima nije nikakva blagodat već im je, naprotiv, to dato samo zato da bi sve svoje naslade na prolaznom dunjaluku iskoristili i da bi što više u grijehu ogrezli i tako potpunu propast zaslužili.

Allah dž.š. kaže: “Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udijelite od onoga što vam je najdraže…” (Sura Ali Imran, ajet 92.)

Vjernik treba da nađe u sebi snage da sve ono što mu je drago i milo na ovom svijetu stavi iza odanosti i ljubavi prema Allahu, te iza pokornosti i ljubavi prema Allahu i Muhammedu, a.s.. Istinski musliman, mu’min treba i mora biti spreman da ostavi sve na dunjaluku i da od toga žrtvuje Allaha radi ako mu to bude od strane Allaha i Poslanika naređeno.

Reci: ”Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da neće prođe imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate – miliji od Allaha i Njegova poslanika i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grješnicima neće ukazati na pravi put.” (Sura Tevba, ajet 24.)

Žrtva je dakle taj posebni polog iskrenosti i odanosti. Njezina suština je u tome da se svjesno i dobrovoljno izgubi nešto ili dio nečega što je vrijedno i voljeno od strane roba i to samo u ime Allaha i samo za Njegovu ljubav i Njegovo zadovoljstvo. Iza svake vrijedne i značajne ljudske aktivnosti stoji neki napor odnosno gubitak neke ugodnosti i užitka a to nije ništa drugo nego žrtva. Žrtvuje se slobodno vrijeme da bi se uradio neki vrijedan posao. Žrtvuje se dio imetka i užitak koji se njime mogao finansirati da bi se pomoglo nekome u nevolji. Zaista, ovakvih primjera može se navesti mnogo i svi oni jasno kazuju da se ništa vrijedno, značajno i plemenito ne može postići bez nekog odricanja tj. neke žrtve.

U tom smislu možemo posmatrati i vjerske aktivnosti odnosno ibadete pa nalazimo da npr. u osnovi posta leži potpuno žrtvovanje u određenom vremenskom periodu svih ljudskih strasti i sve to samo Allaha radi. Zatim, borba i napor da Allahova riječ bude gornja čine suštinu džihada, a ta borba i taj napor nisu ništa drugo do jedan oblik žrtvovanja kojem Allahov rob sam sebe dobrovoljno izlaže i to samo za Allahovu ljubav i zadovoljstvo. Kada se čovjek u životu iskreno bori da Allahova riječ bude gornja (a to u današnjem svijetu svi znamo da nije nimalo lahko) on zalaže svoj život, svoj imetak, svoje slobodno vrijeme, svoju komociju i ugodnost, svoje mnoge užitke i svjesno sebe izlaže naporima, iskušenjima, rizicima, bolovima i patnjama, raznim uvredama i poniženjima od strane nevjernika, a Bogami i od strane mnogih oko sebe koji sebe imenom zovu vjernicima.

Resulullah, a.s., kaže da je najveći šehid onaj koji kaže nepravednom vladaru riječi istine u lice. Prema tome, džihad u svim svojim oblicima u svojoj nutrini nosi iskreno žrtvovanje roba za ljubav Rabba i često se dešavalo da rob ostane bez svog zdravlja, imetka i života. Posljedica ovakvog žrtvovanja jeste status šehida, koji svojom žrtvom svjedoči Allaha kao svoga istinskoga Gospodara.

Draga braćo i sestre, zaista su problemi, razne nevolje i gubici istinski ispiti, istinski filteri koji jasno pokazuju da li iza riječi koje ljudska usta često i olahko izgovaraju u uslovima sreće i blagostanja, zaista i stoje iskrenost i djela. Nisi junak ako o sebi govoriš da si junak. Junak si onda kada se u nevolji takvim i pokažeš prvo pred Allahom i samim sobom u svojoj nutrini prema svome nijetu, a potom i u vanjštini pred drugima prema odredbi Gospodara svih svjetova. Na ovaj način nas dragi Allah sve skupa iskušava.

Nadam se da ćemo u ovim danima zul hidžeta i pred kurban bajram malo više razmišljati o veličini i značaju žrtve i žrtvovanja u islamu i da se potrudimo da pronađemo puteve i načine da ostvarimo i lično učešće u nekom obliku žrtvovanja u ime Allaha onoliko koliko nam naše objektivne mogućnosti to dopuštaju. Allaha molimo da nam svima skupa podari iskrenosti u robovanju Njemu i da nam omogući i primi naše skromne žrtve na Njegovom putu. Amin!

Imam Hadži Ibrahimove džamije Vedad ef. Limo

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.