HUTBA: PSOVANJE I OMALOVAŽAVANJE ISLAMSKIH SVETINJA

| 21/03/2014

ssddee

Među balkanskim narodima veoma je raširen negativan trend psovanja. Psovka je pogrdno djelo u svim civilizacijskim bontonima ponašanja. Za osobu koja je sklona psovkama kaže se da je PROSTAK. S obzirom da smo mi muslimani dio tog balkanskog prostora, na veliku žalost, psovka se uveliko udomaćila i kod nas.

Pored toga što smo u mektebu učili da ružna riječ zahtijeva obnavljanje abdesta, to nije spriječilo širenje zla psovke. U kojoj je to mjeri zastupljeno, možda najbolje govori činjenica da čak i kod djece u ranom djetinjstvu, amidže, dajdže a sve češće i roditelji uživaju i šale zbijaju sa tim kako njihovo mezimče zna dobro opsovati.

Sve je učestalije psovanje islamskih svetinja putem društvenih mreža i uopćeno na internetskim portalima gdje se u komentarima mogu naći gnusne riječi koje vrijeđaju islamske svetinje. Mogu da navedem mnogo primjera, ali to nije cilj, jer je svima jasno da je to ružan i pogrdan čin. Nema sumnje da prakticiranje psovanja narušava ugled osobe, a u narodu je općeprihvaćeno pravilo da to nije bonton odgojene osobe.

Najbolnija je činjenica što se tim činom ne postiže ama baš ništa. Bilo kakvom psovkom, nećemo riješiti naš problem, niti poboljšati našu situaciju.

A Allah dž.š. kaže: “One koji Allaha i Poslanika Njegova budu vrijeđali Allah će i na ovome i na onome svijetu prokleti, i sramnu im patnju pripremiti. A oni koji vjernike i vjernice vrijeđaju, a oni to ne zaslužuju, tovare na sebe klevetu i pravi grijeh.” (El-Ahzab, 57–58)

Islam nas uči da ne vrijeđamo tuđe svetinje kako drugi ne bi psovali Allaha: “Ne psujte one kojima se oni, pored Allaha, ibadete, da ne bi i oni, nepravedno i ne misleći šta govore, Allaha psovali.” (ElEn‘am, 108)

Ibn Abbas, radijallahu anhu, rekao je: “Koji god musliman opsuje Allaha ili opsuje jednog od vjerovjesnika, takav utjeruje Poslanika u laž, a to djelo je otpadništvo od vjere.

I ako bi psovanje bilo iz zabave, i tada se smatra djelom nevjerstva, kako nam to Kur’an pojašnjava: “A ako ih zapitaš, oni će sigurno reći: ‘Mi smo samo razgovarali i zabavljali se.’ Reci: ‘Zar se niste Allahu i riječima Njegovim i Poslaniku Njegovom rugali? Ne ispričavajte se! Jasno je da ste nevjernici postali nakon vašeg vjerovanja.’” (Et-Tevba, 65–66)

Oni koji prakticiraju psovanje, opravdavat će se time da ih nije briga šta islam o tome kaže jer žive u zemlji u kojoj ne važi islamsko zakonodavstvo. To znači da je teško zavesti red, međutim, ima prostora da se ovo zlo umanji i da se radi na njegovom iskorjenjivanju.

Na tom polju mnogo može da uradi Islamska zajednica, sa jednom zajedničkom kampanjom pozivati svakog pojedinca – vjernika, da se što više suzdržava od druženja i poslovanja s takvim ljudima koji javno i bez imalo stida psuju i vrijeđaju Stvoritelja.

Ne zaboravimo da svojom šutnjom pasivno učestvujemo u širenju ovog problema. Allah nekada Svoju kaznu spušta i na one narode u kojima postoje dobri ljudi, ali koji ne izvršavaju obavezu naređivanja dobra i odvraćanja od zla.

“Gospodar tvoj nije nikada nepravedno uništavao sela i gradove ako su stanovnici njihovi bili muslihuni (oni koji afirmiraju stanje u zajednici).” (Hud, 117)

Imam Hadži Ibrahimove džamije Vedad ef. Limo

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.