HUTBA: SURA EL-MULK-VLAST I POIMANJE AHIRETA

| 20/09/2013

771

U suočenju sa savremenom civilizacijom neophodno je precizno odrediti stav prema Ahiretu. Odrediti se prema Ahiretu znači proučavati i istraživati ovosvjetski život i spoznati cilj ograničenog ljudskog postojanja. Nije od vjere ljudska tvrdoglavost koja odbija istraživanje ovoga života i ne priprema se za ono što dolazi poslije. O svemu tome nam najbolje govori sura Mulk, koja u prijevodu znači vlast, koju pametni ljudi stalno uče i koja nas upozorava: “Koji stvori i smrt i život da bi tako iskušao vas – ko će od vas biti ljepšeg djela.”

Nažalost, prosječni musliman Bosne i Hercegovine ne želi da sluša o tome, zapostavlja Allahove zakone, nema nikakva iskustva u tome i nije u stanju izvući nikakvu korist od njih. Uz ovu nemoć treba dodati i pohlepu za ljepotama i uživanjima ovoga svijeta. Slijepo slušamo govore da je ovaj svijet igra i zabava, koje nas podstiču da u tome provodimo svoje dane i noći. A dan koji prođe, nikada se povratiti ne može. Tako su se na muslimane sručile sve nevolje ovog svijeta, materijalne i moralne prirode. Zato nas ne treba čuditi ako nam prijeti sudbina nevjernika:

Kad god u vatru skupina neka bačena bude, čuvari njegovi će ih pitati: “Zar vam nije došao neko da vas opomene?” A oni će odgovarati: “Jeste, dolazio nam je opominjatelj, a mi smo poricali i govorili: “Allah ništa objavio nije, ta, vi samo u zabludi velikoj ste!” I još će reći: “Da smo slušali ili razmišljali, među stanovnicima Vatre usplamtjele ne bismo bili!”

Vjerovanje u Allaha, dž.š., podrazumijeva da razum povjeruje i u ono što mu je nepoznato. Vjerovanje u nepoznato ostavlja u čovjekovoj duši najjači trag. Tako vjernik može i život svoj žrtvovati samo da bi odgovorio tom nepoznatom, ili napustiti najljepša ovosvjetska uživanja da bi odgovorio objavi.

Zato Uzvišeni Allah kaže: Zbilja, onima koji se Gospodara svoga boje i onda kad ih niko ne vidi, njima oprost pripada i nagrada velika! Prvi ajet sure Mulk kazuje da je u Allaha sva vlast. Allahu i istok i zapad pripada! Gdje god da se vi okrenete, tamo Allahovo Lice je! Allah je doista neizmjerni darovatelj i znalac!(El-Bekare, 115). Zar ne znaš da Allah zna sve što na nebesima je i sve što na Zemlji je! (El-Mudžadele, 7).

Nema nimalo sumnje u to da Allah sve zna o nama. Mnogi raspravljaju o tome “ako je Allah na svom prijestolju-kursijju kako to da je na svakom mjestu i sve vidi” i sve slične rasprave vode do toga da jedni druge smatramo otpadnicima od vjere. Istraživati kako to Allah vidi i prisutan je predstavlja drskost i uobraženost. Allah nam je bliži od nas samih, ali mi nismo u stanju to shvatiti. Dovoljno nam je, ako smo svjesni toga, od Njega pomoć i opskrbu zatražiti, a druge mu ne smatrati smatrati ravnim, kako nam Allah to

pojašnjava: “Ko je taj ko će vas opskrbiti ako On htjedne opskrbu Svoju ustegnuti? Sura se završava pitanjem upućenim materijalistima, svima onima koji žive samo za danas, koji niječu Stvoritelja: “Kažite vi meni, ako vam voda vaša presahne, ko će to vama vodu izvorsku dati?”.

Što prije shvatimo i prihvatimo, što prije prionemo na posao i uzdamo se samo u Allaha dž.š. bolje po nas, pa se onda ponadajmo u budućnost jer Allah dž.š. nama treba i ovisni smo svakim dahom od Njega. Samo pomoć od Njega tražimo i samo se u Njega uzdajmo. Amin

Imam Hadži Ibrahimove džamije Vedad ef. Limo

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.