IT GIRLS U GIMNAZIJI “VISOKO”

| 11/02/2019

“Ako je PROGRAMIRAO onda je MUŠKO, ako je PROGRAMIRALA onda je ŽENSKO”, moto je pod kojim radi organizacija “IT Girls”.

Djevojke u svijetu programiranja i web dizajna su do skoro bile prava rijetkost. To je za dječake, stereotip je na koji često nailaze djevojke koje se odluče baviti malo drugačijim poslom u svijetu koji nekako građen po muškim mjerama i principima.

“IT Girls” je zajednica nastala upravo tako što su djevojke željele pokazati da svaki posao može biti podjednako zanimljiv i djevojkama i muškarcima i da u svakom poslu i djevojke mogu biti podjednako dobre i uspješne. “IT Girls” podržavaju tri agencije: UNICEF, UN Women i UNDP.

Erma Mulabdić i Aleksandra Kuljanin, djevojke iz ove organizacije, su u subotu 09. 02. 2019. godine posjetile našu školu, a cilj je da pomognu radu i promovisanju Hemijske sekcije “De Rama” kojom rukovodi prof. Amra Hrnjić.

“IT Girls” je inicijativa koja je nastala početkom 2016. godine kao inicijativa mladih zaposlenika i zaposlenica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini sa željom da povećamo zainteresovanost djevojčica za smjer informaciono-komunikacionih tehnologija, tj. za IKT sektor. Kada smo krenuli sa inicijativom, ideja nam je bila da održimo jedan trening iz osnova programiranja, da napravimo web stranicu – itgirls.ba i započnemo razgovor sa djevojkama širom Bosne i Hercegovine o IKT sektoru, da dijelimo što više informacija i da razbijemo taj stereotip da su informaciono-komunikacijske tehnologije samo za dječake. Dakle, bilo nam je više dosta stereotipa i rečenice: “Ostavi to, to je za dječake” i htjeli smo da pokažemo da to može biti i za djevojčice i za dječake podjednako zanimljivo i da svako treba birati ono što mu se sviđa”, predstavila nam Aleksandra ideju rada “IT Girs”.

Saradnja naše škole sa ovom organizacijom počinje 2017. godine kada su se dvije djevojke iz Gimnazije “Visoko”, sada već bivše učenice, prijavile na trening u Sarajevu iz osnova web programiranja i one su tada prvi put ispričale priču o radu naše Hemijske sekcije.

Zdravi i prirodni sapuni bez konzervansa koje proizvode naše učenice odavno su postali prepoznatljiv brend Gimnazije “Visoko”. Pored sapuna često su eksperimentisale pa smo imali priliku probati i druge proizvode: labela, kreme, svijeće itd.

Da saradnja već sada postoji i da će se u kvalitet “naših sapuna” uvjeriti i drugi, Aleksandra Kuljanin nam je otkrila razlog njihove današnje posjete.

“Mi smo se oduševile njihovom idejom za web stranicu, ali isto tako samom idejom sekcije da se prave sapuni i da se od prodaje tih sapuna donira novac učenicima koji ne mogu ići na ekskurziju. Tada je to bilo u fokusu i odlučile smo da kad budemo imale mogućnost podržimo Gimnaziju “Visoko” i Hemijsku sekciju. Ta prilika se otvorila prošle godine kada smo počele razmišljati o našoj crowdfunding kampanji i kada smo razmišljale koji bi to perkovi mogli biti. Perkovi su inače nagrade za one koji podrže kampanju. Mi smo odlučile da jedna od nagrada budu upravo sapuni, tj. da putem naše crowdfunding kampanje promovišemo sekciju “De Rama” i isto tako Gimnaziju “Visoko”. (…) I tako smo došli na ideju da jedan od perkova bude sapun solidarnosti, tj. sapun djevojaka iz Visokog. Evo, danas smo tu da preuzmemo sapune i isto tako da pričamo o budućoj saradnji i idućim aktivnostima koje ćemo raditi sa vašom školom”.

Ova posjeta i saradnja je, zapravo, poruka svim djevojkama da se ne plaše i da nekada pokušaju i stvari za koje misle da ne mogu, pogotovo kada je riječ o školi i nekim predmetima koji nam možda malo teže idu.

“Ostavi to, to je za dječake. Nemoj rastavljati taj digitron! Ne slušajte ih i radite sve što vas zanima, bilo to novinarstvo, hemija, fizika, informatika, ekologija, drama, pisanje. Sve ono što vas zanima pokušajte i vidite u čemu ste najbolje”, poručila je Aleksandra.

Ovom prilikom želimo zahvaliti djevojkama što su nam dale ogromnu motivaciju i podršku za budući rad i ispričale svoju priču o počecima u IT svijetu.

TEKST: Ajla Mušija 3. d
FOTOGRAFIJE: Novinarska sekcija Gimnazije “Visoko”

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.