IZ TRGOVINA SE POVLAČI DUKATOVO I VINDIJINO MLIJEKO ZBOG SUMNJE DA JE KANCEROGENO

| 09/02/2013

visoko-sdf

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske obavijestilo je danas potrošače o povlačenju pojedinih vrsta mlijeka sa tržišta zbog sumnje na povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju su ih upozorili s tržišta BiH. Radi se o trajnom mlijeku proizvođača Dukat d.d. i Vindija d.d.

Ispitivanje uzoraka na Hrvatskom veterinarskom institutu utvrđena su manja odstupanja od dozvoljenih. Također, uzorci su poslani u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom februara.

Proizvođači su izvijestili Ministarstvo da su sve navedene “šarže” mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolisati i hranu za životinje, navodi se u saopštenju Ministarstva iz kojega poručuju da će o svim novim saznanjima pravodobno obavještavati javnost.

Potrošačima se predlaže da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Vindija d.d.

– trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 03.07.2013.
– UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 24. i 31.05.2013.

Dukat d.d.

– trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 L, s rokom valjanosti:. 24.06.2013.
– trajno mlijeko „Lagano jutro“ 2,8% m.m., pakiranje 1L, s rokom valjanosti: 25.04.2013.

Što su aflatoksini?

Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porijekla, posebno mlijeku ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Ta plijesan može zahvatiti sve procese – od uzgoja preko žetve i skladištenja do prerade. Njena pojava uslovnjena je klimom, geografskim položajem, agrotehničkim mjerama i načinom prerade sirovina.

Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe te izazivaju rak jetre.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), kad je riječ o aflatoksinima, smatra da nije moguće postizanje apsolutne sigurnosti hrane. Povremena konzumacija malih količina aflatoksina je neizbježna, ali u tom slučaju FDA smatra da je rizik za pojavu bolesti vrlo nizak. Jedina učinkovita mjera predostrožnosti jest kontrola namirnica.

Sa tržišta povlače i tunjevinu iz Konzuma

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je da se zbog povećane količine histamina sa tržišta povlače konzerve tuna komadi u salamuri “Rial”, čiji je uvoznik i distributer preduzeće “Konzum”.

Riječ je o konzervi od 160 grama, na kojoj je kao datum proizvodnje označen oktobar 2012. godine, a rok trajanja je do oktobra 2015. godine. Zemlja porijekla je Tajland, a broj serije je UN5IK2 ALBBBAZ 5K1AY.

O utvrđenoj većoj količini histamina u konzervi tune Ministarstvo poljoprivrede je obaviješteno od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja.

“Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebno za osobe netolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice”, navodi se u saopštenju.

“Konzum” je kao uvoznik u Hrvatsku počeo da provodi mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta.

Potrošačima koji su kupili ovaj proizvodi iz resornog hrvatskog ministarstva poručuju da ga ne konzumiraju.

Izvor: nezavisne.com

Objavljeno u: Obavještenja

Komentari zatvoreni.