IZLOŽBA “TVRĐAVE U DOLINI BOSNE” U KC ALTINDAG-VISOKO

| 21/11/2018

U subotu 24. novembra 2018. godine, u sklopu Programa obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Kulturnom centru Altindag-Visoko bit će otvorena Izložba “Tvrđave u dolini Bosne”.

Izložba fotografija, historijskih informacija i manje poznatih činjenica o srednjovjekovnim tvrđavama na području Zeničko-dobojskog kantona, bit će postavljena u saradnji Zavičajnog muzeja Visoko sa Muzejom grada Zenice.

Autor izložbe je mr. Emir Porča, kustos Muzeja grada Zenica, koji je napomenuo kako se u dolini rijeke Bosne i na području ZDK nalazi većina srednjovjekovnih tvrđava u BiH.

“Ideja ove izložbe je da se predstave nova saznanja do kojih smo došli u istraživanju historije naših tvrđava, posebno njihova sudbina nakon dolaska Osmanlija u BiH” pojasnio je Porča.

Porča napominje da su tvrđave u Vranduku kod Zenice i u Tešnju pristupačne i otvorene za turiste, dok na primjer tvrđava u Maglaju, a koja ima isti turistički potencijal, nije iskorištena.

“Visoko je, možda, i najugroženiji primjer naše tvrđave. Na Starom gradu Visoki su sačuvane samo ruševine, ali i te ruševine su dio naše historije i treba da budu dostupne turistima koji dolaze na naše terene”, rekao je Porča.

Prikupljeni su i tlocrti koji pokazuju kako su ti gradovi-utvrde stvarno izgledali prije rušenja.

“Ovo je značajna izložba, ne samo informativno, nego i po pitanju reklamiranja naših turističkih potencijala”, izjavio je Jašarević.

Autori fotografija tvrđava i gradova u kojima se one nalaze su Dado Ruvić i Muhamed Tunović-Badi.

Objavljeno u: Hronika, Kultura

Komentari zatvoreni.