JAH ŠTA ĆEŠ ETO GA OPET

| 23/02/2018

Na početku Sarajva, a Sarajvo je započinjalo od Mevlijske tekije na Bembaši pa sve do Hiseta, nije ti šala, bila jenna mejhana s druge strane Miljacke, na Babića bačći i tu su se kriomice iskupljale meraklije da popiju na miru, a neko kaže da su neki uvlačili use nakav afijun od čeg bi namah ošli u nefesa odakle ih nije bilo po taj vakat, a kad bi se vrni samo im je bilo na pameti da još uvlače i ništa drugo. Svašta narod govorio, a očem se govori nije daleko ni od istine, bezbeli.

U toj mejhani je bilo svakakvih marifetluka i šejtanluka, ko pjana guica, a mnogi je tu fasovo, osim degeneka i masan nadimak. Tako onog Salku sa Čeljigovića, a znao je po stoput na dan unić i izić, a da ne sjedne i ne popije ništa, prozvaše “Eto ga opet” i kad bi on uniđi svi bi u glas na njeg “Eto ga opet” sve dok se nije okanio.

Tako je bilo birvaktile, a u noviji vakat upamtiše dvojicu ahbaba sa Sedrenika, Mugdima i Muharema.

Znali bi potaj vakat sjedit,a da ništa ne popiju.
Jednom ih Meho došo pitat,šta će popit, vele daj nam po čašu vode, a Meho će ti njima:

Nisam vam ja kanader da vam vodu nosam već konobar. Al bi ih opet pusti da sjede “nako”, dođoše him ko inventar. I tako bi oni sjedi po taj vakat “nako” sve dok se jednom od njih ne otme uzdah: “Jah štaćeš”

Ovaj drugi bi namah vikni: Meho, kahvu i kiselu!

Poslije toga ha bi se pojavili čitava bi kahvana stala uzdisat i govorit “Jah šta ćeš”. Tako ih i prozvaše “Jahštaćeš” dok se i oni ne okaniše.

Nijedan se nije oženio, taka him sudbina, šta li, a more bit se i ožene, još su mladi, nejma him ni po osamdeset. “Jah šta ćeš”

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.