KAD JE ONO SAFET DOLAZIO

| 03/09/2018

-Plaho te nešto one hanume fale, te aferim Uzeire, te griješ him dušu, te srca, te ovo te ono. Veli mi Fata iz čista mira.
-De Boga ti pusti, ko da je meni do tog.
-Ih ko te ne zna…..

Kad god ona vako meni započne, znam, neće se proć sve dok joj ne spomenem Safeta.
-Sjećaš li se kad ono tebi dođe Safet i donese sliku sa potpisom?

Fata namah ušuti, a ja se sjetih kad sam ono, birvaktile o’šo u banju da se obrijem, tamam se nasafunjo kad kroz pendžerćič ugledah Safeta ide uz sokak, asli će gore u Hanke, dok je još bila u matere. Naki nasafunjan, u potkošulji i sa peškirom preko ramena sletim niz basamake i u čarapama u avliju. Preskočim parmake i pravo prid Safeta :

Druže Safete, u mene mi žena Fata vas puno begeniše, Imate li jenu svoju sliku da joj odnesem. On se prvo ko pripade, malo uzmače, a onda se nasmija od uha do uha. Gledam ga i kontam : Bože, što je lijep, da je meni vaki bit! Ne moram ni bit vaki, samo da mi je umjet pjevat ko on.

Njemu Bog dade i glas i stas, a meni ništa. Tako sam ja onda mislio, a ko nije dok je mlad, insan bi samo da je lijep, da znade pjevat, dobro se pomarisat i zaigrat jal u Želje, jal u Sarajva.
Veli meni Safet: Nemam kod sebe, nisam ponio, al ću maksuz doć i donijet ti ženi sliku sa potpisom, a možda i zapjevamo malo uz kahvu.
Prođe i treća hefta, nejma Safeta, a ja Fati ništa ne govorim, nit da sam izletio pred njeg, nit da je reko doć. Kontam, zaboravio, ko da on ima kad u nas dolazit.

Prođe četvrta hefta otad kad neko zalupa na kanate.
Ko će ti bit?
Safet, došo i donio Fati sliku sa potpisom, a meni svoju novu ploču. Sjedne strane: Oj Safete sajo..sa Nadom Mamulom, a s druge Ja u klin ti u ploču. Moreš mislit kako je to bilo kad ti Safet Isović dođe na vrata? Ne mereš, bezbeli ako ne znaš ko je bio Safet u onaj vakat.
Eno mi je i dan danile sva isparana ploča, al se još more slušat.

Fata se zarumenila i uzbizuhurila baš ko kad bi joj ja dođi dok smo ašikovali, ona gondža, ja zagondžija. Napravi nam i donese nekako kahvu, sve joj se tabla trese,a na njojzi findžani igraju i klepeću. Nije se više ni pojavila, a ja Bome fino oćejfio sa Safetom i zapjevalo se uz kahvu.

Što ti je život. Dok si mlad sve ti zabremedet, a kad ostariš sve izblijedi i insan se pita što mu je to tolko bilo haman zaman i zabremedet.
O tom više nismo govorili, niti sam joj reko što je došo Safet, osim kad bi ona meni spomeni kakve moje marifetluke, ja njoj spomenem Safeta i ona ti namah ušuti. Neću joj vala ni reć, zlu ne trebalo.

Iz Hadžibegove prve Oj Safete Sajo

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.