KAD SE FUDO POSEFI

| 07/11/2018

– U pravu si ti Uzeire! Veli mi Mute neki dan na sokaku iz čista mira.

Kad on nešto bubne nenadano i iz čista mira znaj da ti je pripremio kakvu zamku pa se i ti moraš pripremiti na odbranu, bezbeli.

– More bit i da jesam, moj Mujo, ko će ga znati. A zašta to?
– Kad si govorio kako se čovjek može prevariti za nekoga.
– Za kog si se to ti prevario?

– Jedan dolazio kod mene u kafić svako jutro sjedne za isti sto, uzme kafu i cjedi je satima. Konobarima više dodijo, kad ga ugledaju smrknu se. Ne kriju više ni od mene. Ka’e mi Fudo konobar:

“Eno onoga opet sjedi dva sata sa kafom i samo gleda kroz prozor.”
“Plati li?”
“Plati.”
“Pravi li probleme?”
” Pravi, ide nam svima na neku stvar.”
– Beli zauzima mjesto, ko neka navala u tebe na sabahu?
– Sa’š ti čut!

Pitaj ga, reko Fudi, šta će popiti i ako ne htjedne ništa reci mu da ide nek sjedi nekom drugom u radnji, nemoj da mu ja govorim, biće belaja.

“Momaaak! Prodera se Fudo, a spustio glavu, iskrivio usta i gleda ga ispod oka. On ga pogleda iznenađeno kao da ga je probudio iz nekog sna: “Izvolite, šta ste trebali!?” “Hoš ti šta pit, momak il ćeš samo sjedit nako?”
“Donesite mi čašu vode.”

“Ša ba vode, veli mu Fudo, a još više spustio glavu. Halo ba, jel to ti mene zezaš? ” “Ne, ne zezam vas, čašu vode bih molio. ”

Haj ba, razguli odavde, idi kući napij se sa česme, nisam ja Kanader da vodu nosam. Radiš ti ba išta u životu, ha frajeru?

Zapjenio Fudo, a ja ga sve, ko fol, smirujem: “Mojne ba Dofu, stipu ga loma.”
“Radim, kako ne radim, veli on smireno, upravo sam doktorirao pa čekam vizu za Ameriku, dobio sam posao na institutu za nuklearna istraživanja pa sad malo ovde. Smetam li vam možda?”

Fudo ga prvo gleda u čudu pa se onda snađe:

“A haaa, pa što ne kažete, ja mislio…evo sad će voda, hoćete još jednu kaficu, kuća časti. Ja se stvarno izvinjavam, ima ovih klošara pa po čitav dan sjede.” Šećeri Fudo njemu pa se okrene meni” Jesi ti vidio što se čovjek može vako izradit, ko bi reko!?”

-Reci ti tom svom Fudi da pripazi kako će sa ljudima.
-E moj Uzeire da ti znaš skim mi sve imamo posla.

Foto: Admir

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.