KAKO ĆE IZGLEDATI BUDUĆI DOM NARODA PARLAMENTA FBiH

| 13/02/2019

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj će sjednici izvršiti potvrđivanje izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH čime će se steći uslovi za održavanje konstituirajuće sjednice tog federalnog zakonodavnog tijela.

Kako saznaje Anadolija, ukoliko do sutra ne bude uložena žalba na odluku CIK-a BiH o preraspodjeli mandata iz određenih kantona bit će potvrđen izbor svih do sada 55 izabranih delegata iz deset kantonalnih skupština.

Do srijede nije bilo uloženih žalbi, a CIK BiH je za pet mandata donio pojedinačne odluke o utvrđivanju rezultata izbora tako da bi se eventualna žalba koju je moguće uložiti još danas odnosila samo na pojedinačne kandidate.

U novi Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 izabrano je 55 delegata i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog, 14 iz srpskog, te svih sedam delegata iz reda ostalih.

Naime, i nakon primjene člana 10.16 Izbornog zakona BiH o preraspodjeli mandata unutar FBiH Klub Srba u Domu naroda Parlament FBiH brojaće 14 delegata od propisanih 17. Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu posebnim aktom propisati popunu Doma naroda Parlamenta FBiH za situacije kada određeni klub konstitutivnih naroda ili klub ostalih nije moguće popuniti i nakon drugog kruga raspodjele mandata.

Analiza Anadolu Agency rađena na bazi do sada izabranih 55 delegata pokazuje da će u budućem sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH egzistirati delegati koji dolaze iz čak 14 političkih partija.

Najviše delegata imat će koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH, HSS Stjepan Radić njih 14, a postom slijedi SDP sa ukupno 11 delegata te treća SDA sa devet delegata.
Po tri delegata imat će Srpska lista i Naša stranka, po dva DF, a-SDA, Laburistička partija, Liberalna stranka, SBB i Goraždanska priča. Po jednog delegata imat će PDA, Srpska napredna stranka i SBiH.

Kada je u pitanju nacionalna struktura delegata po strankama koalicija okupljena oko HDZ-a imat će 13 hrvatskih i jednog srpskog delegata.

SDP će imati šest srpskih, tri bošnjačka i dva delegata iz reda ostalih, dok će svih u slučaju SDA osam delegata biti iz bošnjačkog i jedan iz srpskog naroda.

Sva tri delegata Srpske liste su iz srpskog naroda, a kada je u pitanju Naša stranka ona će imati jednog hrvatskog i dva delegata iz reda ostalih.

Iz DF će biti jedan delegat iz hrvatskog i jedan iz reda ostalih isto kao u slučaju Laburističke partije i Goraždanske priče. Oba delegata SBB-a i a-SDA će biti iz bošnjačkog, a Liberalne stranke iz srpskog naroda.
Delegat PDA i SBiH će biti iz bošnjačkog, a SNS-a iz srpskog naroda.

To praktično pokazuje da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najjača koalicija okupljena oko HDZ-a BiH koja će imati više od dvije trećine ukupnog broja izaslanika u Klubu hrvatskog naroda i moći će zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i osporavanje svih odluka na razini FBiH kada god budu željeli.

Najjača u Klubu bošnjačkog naroda bit će SDA, a u Klubu srpskog naroda SDP, koji ima tačno šest delegata koliko je minimalno potrebno da se predloži kandidat za potpredsjednika FBiH iz tog naroda.

Naime, Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i od 1. februara je u potpunoj finansijskog blokadi jer budžet za 2019. godinu koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice bile su obustava isplata početkom februara kada je prestala mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine. To prvenstveno iz razloga jer ne postoji bar odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Delegacija EU u BiH, ambasada SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu.

BUDUĆI SAZIV DOMA NARODA – 55 delegata

Klub bošnjačkog naroda Klub hrvatskog naroda Klub srpskog naroda delegati iz reda ostalih

SDA 8 HDZ BiH 13 SDP 6 SDP 2 SDP 3 DF 1 Srpska lista 3 NS 2

A-SDA 2 NS 1 LS 2 LP 1

SBB 2 LP 1 SDA 1 Goraž. priča 1

PDA 1 Goraž. priča 1 HDZ BiH 1 DF 1

SBiH 1 SNS 1

Izvor: N1

Objavljeno u: Hronika, Politika

Komentari zatvoreni.