KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA NOVOG SAZIVA SKUPŠTINE ZDK U NAREDNIH 10 DANA

| 15/11/2018

Konstituirajuća sjednica novog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) bit će održana u narednih deset dana – potvrdio je Feni aktuelni predsjedavajući Jasmin Duvnjak.

Stručna služba Skupštine ZDK-a tek danas je primila od Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) službenu potvrdu rezultata, što znači da neće do 16. novembra, do kada je bio rok za kantonalne skupštine da održe konstituirajuće sjednice, moći ispuniti ovu obavezu.

-Ustav Federacije BiH nalaže održavanje konstituirajuće sjednice deset dana od dana objave potvrđenih rezultata, međutim kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata Općih izbora 2018, imamo nekoliko situacija i dešavanja koja nisu svakidašnja i uobičajena u ranijm izbornim procesima. Naime, ranijih godina CIKBiH je istovremeno rezultate objavljivala i u Službenom glasniku te već dan-dva kasnije slala ih i u stručne službe skupština. Mi smo, evo, danas, osam dana nakon objave, dobili službenu potvrdu – izjavio je Duvnjak.

Dodaje kako za njih sada počinje teći rok definiran odredbama Poslovnika Skupštine ZDK-a.

-Po tom poslovniku, aktuelni predsjedavajući dužan je sazvati konstituirajuću sjednicu novog saziva skupštine najkasnije deset dana od dana dostave uvjerenja i rezultata – napominje Duvnjak, koji za narednu sedmicu najavljuje konsultacije s devet političkih subjekata koji su izborili mandate u Skupštini ZDK-a.

Tada bi trebali dogovoriti i termin sjednice, na kojoj će zastupnici prihvatiti mandate i položiti zakletvu.

Podsjećanja radi, Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH ZDK postigao je proteklih dana postizborni koalicioni dogovor s Nezavisnim blokom, DF-om, SBB-om, A-SDA, Strankom za BiH i Našom strankom pa bi, s 21 od ukupno 35 mandata, ovaj blok mogao formirati novu parlamentarnu većinu u Skupštini te izabrati mandatara i novu Vladu.

Objavljeno u: Hronika, Politika

Komentari zatvoreni.