KRIK IZ KAMENA – NE OTIMAJTE BOSNI STEĆKE

| 17/09/2013

visoko stecak1

“Neka oprosti gospodja Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospodja Evropa samo Bosna ima spomenike. Stećke… (M. Krleža)

Otrov je bio i ostao otrov u maloj bočici, givikt-škrabalo, mazalo na svim poljima, tako me ne čudi da se okušao  opet  u plakatiranju, ali iskreno, jedino ovakav “ljubavni plakat” nisam očekivao, koji je pun huškačkih zbivanja u pozadini… Plakat koji ukazuje na veliki problem mržnje, netolerancije, fašizma i ksenofobije u našem gradu u 21. stoljeću, kao posljedicu neznanja, ignorancije i interesa ka općoj zatvorenosti društva. Lijepo kodeks za štampu BiH u članu 3-huškanje kaže: Štampa će u svakom trenutku biti svjesna opasnosti koja se javlja kada mediji namjerno ili nehotice podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost štampa će dati sve od sebe kako ne bi huškala i/ili podsticala mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, bilo koje fizičke ili mentalne bolesti ili onesposobljenosti. Štampa neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela i/ili nasilje

Količina otrova, poznatog trovađije pod šifrom; “Gledam utakmicu nogometne reprezentacije BiH, navijam (da ga svi vide) i kod kuće i na strani i jedva čekam krah (kad je sa svojim istomišljenicima).  Krah koji “treba”  da otrov brzo djeluje: nema jedinstva u ekipi, ima igrača koje treba odmah eleminirati, pa i  neke trenere isto tako, ma nisu nam ni trebali nikad u reprezentaciji, otkud ta žuto-plava ili plavo žuta. Otrova samo otrova i to među ove mlade što se po ulicama raduju, oni nama, nama trebaju, nama u naš regrutni centar za kv trovače”

Pogriješio si ti ne samo grad i kontinent trovađija, znaju naši sugrađani da tebi nije samo sada mignulo da truješ, ti to radiš odavno  u varijanti ”ispuni mi želju”, ali plati odmah, a ponekad i za svoj ćejf. Sinoć muzej, sutra biblioteka (što će nam knjige, koje su pisali…), udruženje likovnih umjetnika (ima tu slika svačijih…) RTV Visoko (izbacite uljeze…) itd, ali je prikriveni cilj plakata pogođen, a to je isprovocirati bukače protiv evidentnog napretka programskih projekcija, harmonije. Ali taj cilj, šteti poruci tvoje predstave. Davno je neko rekao: Ako ne razumiješ poruku, samo pogledaj njenu posljedicu, a posljedica je uvrijeđenost jednog dijela stanovništva kod kojeg bismo trebali povisiti stupanj tolerancije. Izmišljotina nije način edukacije, vrijeđanje nije dijalog, ono je samo odraz nezrelosti i ukazatelj povrijeđene sujete. Ovaj grad odavno zna poštovati svačiji svjetonazor i naravno, braniti svoje pravo na vlastiti. Ali nikada vrijeđanjem.

Poznata je  svima tvoja “velika briga o  gradu i njegovom građanstvu”, tebi je bitno pokušati otvoriti “dok ne zazimi” još jedan novi front, ali imaj na umu, da nemali broj poštenih ljudi ne vrijeđa tvoj plakat, nego tvoja otrovna predstava. Imaš pravo uvjeravati sebe da plakat nije ciljana provokacija, na što bi se vjerojatno nasmijali i ti i koautori plakata. Sutra ćeš ti trovađija staviti plakat nekog našeg eminentnog sugrađanina sa hitler frizurom i brčićima i staviti natpis “Povratak u romantične 30 godine”. Jedan broj ljudi  će odmah shvatiti da se dotični stanovnik naše općine optužuje da je poput Hitlera i da, ako se njega bude uvažavalo, da će se uvest nacizam, i očito da je to vrijeđanje i diskreditiranje. I onda kada te konačno sankcionišu ti naravno opet se pravdaš:

a) “slobodom govora i umjetničkog izražaja”
b) “da dotična osoba sa slike nije naš sugrađanin jer isti nema brkove niti takvu frizuru”
c) “da natpis poziva na romantiku a ne na nacizam”.

Ove tvoje škrabotine davno su izlapile i više nikom se ne mogu predstavljati za jedine ispravne, kvalitetne i napredne, a svi oni koji se ne slažu s Tvojim stavom proglašavati nazadnim i nakaradnim.

Ostavi se ćorava posla, ufati se givikta, onog od po’ kile,  jer je još vakat, a ako zazimi…

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.