MALEZIJCIMA PREDSTAVLJENI VISOČKI POLJOPRIVREDNI POTENCIJALI

| 16/01/2018

U Maloj sali Općine Visoko danas je za predstavnike Malezijske državne poljoprivredne organizacije (NAFAS), održana prezentacija visočke poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednih potencijala.

NAFAS je vodeća poljoprivredna organizacija u Maleziji koja sarađuje sa poslovnim subjektima širom svijeta, te svakodnevno uspostavlja nove poslovne kontakte, sa željom da postane jedna od najprepoznatljivijih poljoprivrednih organizacija na svjetskom tržištu.

Predstavnici NAFAS-a su poslovnu turneju po Balkanu iskoristili kako bi posjetili općinu Visoko i na licu mjesta se uvjerili da je Visoko perspektivna sredina u kojoj lokalna vlast, predvođena načelnicom mr. sci. Amrom Babić, svakodnevno nastoji da kreira povoljniji životni ambijent za sve mještane, jačanjem privrednih i infrastrukturnih potencijala.

Gostima iz Malezije na početku se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća prof. Bajro Fejzić, a nakon toga su prigodnom prezentacijom predstavljeni mnogobrojni visočki poljoprivredni potencijali, te su gosti upoznati i sa izazovima sa kojima se općinske vlasti suočavaju kako bi svim građanima poboljšali životnu svakodnevnicu.

„Danas je upriličena posjeta Udruženja poljoprivrednika iz Malezije, koje je organizovano na državnom nivou i okuplja vrlo značajne poljoprivrednike iz svih oblasti poljoprivrede.

Imali su priliku vidjeti kratku ali veoma sadržajnu prezentaciju poljoprivredne proizvodnje na području visočke općine, a zatim je uslijedila posjeta određenim visočkim privrednim subjektima.

Nadamo se da će ova posjeta rezultirati poslovnom saradnjom i razmjenom poslovnih iskustava u području poljoprivredne proizvodnje“, pojasnila nam je gđa. Suada Koljenović, šefica Odsjeka za privredu u Općini Visoko.

Naglašeno je zadovoljstvo činjenicom da Visoko nastavlja sa politikom stvaranja prijatelja, a posjeta malezijskih poljoprivrednika je još jedan u nizu primjera podrške općini Visoko, koja je u proteklom periodu postala veliko gradilište i rapidno nastavlja trend modernizacije u skladu sa evropskim i svjetskim standardima, te put prema samom vrhu liste najnaprednijih općina u BiH.

Predsjednik NAFAS-a, gosp. Saipolbahari Bin Haji Suib je istakao svoje zadovoljstvo posjetom našoj općini i uvjerenje da će se u budućnosti realizirati veliki broj projekata na obostrano zadovoljstvo.

„Prvi put sam u Visokom i veoma sam impresioniran. Spremni smo na međunarodnu saradnju između Malezije i općine Visoko kada je u pitanju razmjena tehnologija ali i ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Glavni cilj NAFAS-a je da do 2050. godine farmeri u Maleziji postanu milioneri i unaprijede poljoprivrednu proizvodnju na najviši mogući nivo“, poručio je predsjednik Malezijske državne poljoprivredne organizacije.

Nakon sadržajne prezentacije, uslijedila je posjeta visočkim privrednim subjektima, firmama Suša Commerce d.o.o. Visoko, Brovis d.d. Visoko i Frutti Funghi.

Press Općine Visoko

Objavljeno u: Privreda

Komentari zatvoreni.