MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV RAKA – 4. FEBRUAR

| 04/02/2019

medjunarodni dan borbe protiv raka

Međunarodni dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 4. februara, kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Karcinomi su na samom vrhu ljestvice uzroka smrti u svijetu, stoga su rano dijagnosticiranje i prevencija bolesti od iznimne važnosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine 7,6 miliona ljudi umire od različitih vrsta karcinoma. Maligne bolesti su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i u BiH, a na ljestvici smrtnosti nalaze se na drugom mjestu, odmah iza oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Rak nije jedna, nego više od 200 različitih bolesti, svaka sa svojim posebnim uzrocima. Rak je, iako se pojavljuje i u dječjoj dobi, rijedak prije 30.godine života, a njegova se učestalost povećava sa starošću. Gledajući ukupno, u svijetu je najčešći rak pluća, zatim dojka, kolorektalni rak, želudac i prostata.

Rizični uzročnici za rak, uz porodičnu anamnezu i genetičku predispoziciju, su: nezdravi način života (pušenje, konzumiranje alkohola, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, prekomjerna tjelesna težina ili debljina), zračenje (UV zrake ili ionizirajuće zračenje), profesionalna ekspozicija (npr.azbestu) ili izloženost karcinogenima u okolišu, neke infekcije (HB,HPV,H.pylori,HIV,Shistosomiasa), ostalo (neki lijekovi,spolni život i reproduktivni uzročnici, imunodeficijencija).

Ranim otkrivanjem raka smanjuje se smrtnost za 25- 30% za rak dojke, 15% za rak debelog crijeva i čak za 80 % za rak grlića maternice.

Gotovo trećinu (33%) karcinoma moguće je izliječiti ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem. Rak dojke, debelog crijeva i grlića maternice su bolesti koje se relativno jednostavnim pregledima mogu otkriti u ranom stadiju i potom uspješno liječiti te stoga tu mogućnosti treba maksimalno promovirati.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.