MERSED ŠAHINOVIĆ VIŠE NIJE PREDSJEDNIK KUD-A VISOKO

| 18/10/2012

U Velikoj sali Općine Visoko sinoć je održana skupština Kulturno-umjetničkog društva (KUD) Visoko. Skupština je najavljena kao redovna godišnja izvještajna skupština što u suštini i jeste, ali na koncu razriješeno je staro i imenovano novo rukovodstvo Društva.

Nakon otvaranja Skupštine i izbora predsjedavajućeg i izbora radnih tijela Skupštine, prisutnim članovima obratio se sad već bivši predsjednik KUD-a Visoko Mersed Šahinović koji je podnio izvještaj o radu KUD-a za period od aprila 2010. do oktobra 2011. godine.

Podsjetimo, 26. marta 2010. godine održana je redovna izvještajna izborna skupština KUD-a na kojoj je prisustvovalo 44 člana te je izabrano novo rukovodstvo Društva.

“Odmah nakon održavanja Skupštine krenulo se sa stvaranjem najosnovnijih uslova za rad kao što su prostor i materijalna sredstva. Prethodna Uprava nije uradila mnogo prije svega zbog nedostatka prostora, zato je najnoviji zadatak nove Uprave bio da u saradnji sa Općinskim službama riješi problem mjesta za održavanje proba. Zahvaljujući entuzijazmu svih članova, posebno članova Upravnog odbora, renovirane su i opremljene prvo dvije prostorije, a poslije pola godine i treća koje su nam dodijeljene od Općine Visoko. Jedna prostorija je opremljena kao kancelarija, druga za probe, a treća kao prostor za čuvanje nošnji, instrumenata i tehnike. Bili smo svjesni da kod građana Visokog postoji velika želja za radom KUD-a, ali ni u jednoj varijanti nismo očekivali da će se u prvih mjesec dana učlaniti preko 200 članova. Prostor je i dalje bio ograničavajući faktor, jer trenutno KUD koristi tri kancelarije sa ukupnom površinom oko 60 metara kvadratnih i iznajmljenu salu tri puta sedmično. U tim uslovima uspjeli smo afirmirati folklorne sekciju, hor i orkestar, narodni i revijalni kao i soliste, a od 2011. godine i ženski tamburaški orkestar “Visočke djevojke”. Za aktiviranje duhačkog orkestra nažalost ni do danas nismo mogli obezbijediti prostorije uz veliko zalaganje rukovodioca sekcija kao i svih članova članova Društva. Već nakon dva mjeseca imali smo prvi nastup na otvaranju manifestacije “Srcem za piramide “. Od tada do danas imali smo ukupno 81 nastup u Visokom i širom BiH. Posebno bih izdvojio nastup na manifestaciji “Visočko ljeto” 2010. i 2011., Bajramski koncert 2010., Božićni koncert u saradnji sa Franjevačkom klasičnom gimnazijom 2010., koncert povodom Dana nezavisnosti “Dragoj mojoj BiH” u martu 2011 i koncert povodom Dana državnosti BiH te Nove hidžretske godine 2011. Zašto ističem ove koncerte? Oni su bili projekti u čijoj realizaciji je svaki put učestvovalo preko 150 KUD-a i veliki broj gostiju”, kazao je između ostalog Šahinović.

Nakon izvještaja predsjednika KUD-a, uslijedile su slijedeće tačke Dnevnog reda, izvještaj Nadzornog odbora, izmjene statuta, razjašnjenje dužnosti predsjednika, zamjenika predsjednika i članova UO, te tačka razno.

U Velikoj sali Općine Visoko bilo je prisutno 55 članova KUD-a koji su izglasali novo rukovodstvo, za predsjednika je izabran Emir Sudžuka koji je u prethodnom mandatu obavljao funkciju zamjenika predsjednika (dao ostavku u decembru 2011.), dok je za zamjenika predsjednika Skupština izabrala Senada Zukana.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.