NA DANAŠNJI DAN – 12. JANUAR

| 12/01/2019

VR

812. Izaslanici vizantijskog cara Mihaila I Rangabe sklopili su mir u Ahenu s franačkim carem Karlom Velikim, nakon više od decenije rata između Vizantije i Franačkog carstva. Jedan od uzroka rata bio je što je rimski papa, potraživši oslonac u Franačkom carstvu, krunisao Karla Velikog (800).

1628. Rođen francuski pisac Charles Perrault, autor čuvene zbirke bajki “Vilinske priče”, koja sadrži širom svijeta poznate bajke “Mačak u čizmama”, “Crvenkapa”, “Plavobradi”, “Uspavana ljepotica”.

1899. Rođen švajcarski biohemičar Paul Hermann Müller, koji se bavio istraživanjem zaštite biljaka. Godine 1939. otkrio je insekticidno djelovanje DDT-a.

1953. Skupština FNR Jugoslavije usvojila je novi ustav. Ukinuto je Vijeće naroda i formirano Vijeće proizvođača.

1964. U Zanzibaru je, mjesec nakon što je zemlja stekla nezavisnost, zbačen s vlasti sultan i proglašena je republika s predsjednikom Abeidom Karumeom. Četiri mjeseca kasnije Zanzibar se ujedinio s Tanganjikom u Tanzaniju.

1976. Umrla engleska književnica Agatha Christie, čuvena autorica kriminalističkih romana. Napisala je 79 romana i zbirki kratkih priča, koje su prodate u dvije milijarde primjeraka širom svijeta i prevedene na više od 50 jezika.

1990. Rumunski predsjednik Jon Ilijesku je saopštio da je Komunistička partija Rumunije stavljena van zakona.

1991. Kongres SAD-a odobrio je predsjedniku Georgeu Bushu upotrebu vojne sile da bi prisilio iračku armiju da napusti Kuvajt.

1992. Vlada Alžira je dan poslije ostavke šefa države Bendjedida Chadlija odgodila drugu rundu parlamentarnih izbora, obrazloživši to nemogućnošću nastavljanja izbornog procesa. Na izborima je vodio islamski Front nacionalnog spasa. Islamisti su se potom prihvatili oružja i u narednim godinama ubijeno je više desetina hiljada Alžiraca.

1996. Prve ruske jedinice u sastavu IFOR-a stigle u BiH, u prvoj zajedničkoj vojnoj misiji s trupama SAD-a i ostalih zapadnih zemalja poslije Drugog svjetskog rata.

1998. Devetnaest evropskih država potpisalo je dokument o zabrani kloniranja ljudskih bića.

2002. U 82. godini umro Cyrus Vance, državni sekretar u administraciji Jimmyja Cartera, jedan od autora mirovnog plana za BiH 1993, koji su bosanski Srbi odbili.

2003. Umro bivši argentinski vojni diktator, general Leopoldo Galtieri, koji je Argentinu uveo u katastrofalni rat 1982. sa Velikom Britanijom oko Foklandskih ostrva.

2005. Evropski parlament usvojio prvi Ustav Evropske unije, koji nije zaživio jer je prijedlog tog ustava odbačen u Francuskoj i Holandiji. Ustav EU zamijenio je Lisabonski ugovor, koji je stupio na snagu 1. decembra 2009.

2008. Umro Angel Gonzalez, jedan od najvećih španskih pjesnika i pripadnika generacije književnika poznatih po borbi protiv Francisca Franca.

2008. U helikopterskoj nesreći kod Katlanova u Makedoniji poginuli vojnici koji su se vraćali iz misije ALTEA u BiH.

2010. U razornom zemljotresu koji je pogodio Haiti poginulo je više od 200.000 ljudi, oko 300.000 je povrijeđeno, a preko milion je ostalo bez kuća.

2016. Deset ljudi je poginulo, a 15 je teško povrijeđeno u napadu bombaša samoubice u centru Istanbula, u blizini Aja Sofije i Plave džamije, turističkog srca tog grada. Svi poginuli su stranci, od kojih su devet Nijemci. Turska policija je saopćila da je terorista 28-godišnji Sirijac.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.