NA DANAŠNJI DAN – 30. JANUAR

| 30/01/2019

1882. Rođen Franklin Delano Roosevelt, koji je od 1932. do smrti 1945. četiri puta biran za predsjednika SAD-a, što je jedinstven slučaj u američkoj historiji. Politikom New Deala uspio je da izvuče SAD iz velike ekonomske krize, uspostavio je diplomatske odnose sa SSSR-om (1935), a u Drugom svjetskom ratu bio je jedna od najznačajnijih ličnosti u antihitlerovskoj koaliciji.

1933. Predsjednik Njemačke feldmaršal Paul von Hindenburg imenovao Adolfa Hitlera za kancelara. Istog dana 1937. Hitler je izjavio u Reichstagu da Njemačka povlači svoj potpis sa Versajskog mirovnog ugovora.

1937. Rođen ruski velemajstor Boris Vasiljevič Spaski, svjetski šahovski prvak od 1969. Titulu je izgubio u meču s američkim velemajstorom Bobbyjem Fischerom, koji ga je 1972. u Reykjavik​u pobijedio rezultatom 12,5:8,5.

1948. U Nju Delhiju ubijen Mahatma Gandhi, vođa pokreta za nezavisnost Indije, pola godine poslije sticanja nezavisnosti Indije. Ubio ga je Naturam Godse, fanatik iz sekte Hindu Mahasabha.

1951. Rođen Phil Collins, britanski kantautor, pjevač i glumac.

1967. Papa Pavao VI susreo se s predsjednikom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a Nikolajem Podgornim, prvim šefom sovjetske države koji je posjetio Vatikan.

1968. U Vijetnamskom ratu je počela jednomjesečna ofanziva nazvana Tet (Nova godina) pod komandom sjevernovijetnamskog generala Vo Ngujen Đapa, tokom koje su sjevernovijetnamske trupe i južnovijetnamski gerilci napali Sajgon i više od sto drugih mjesta u Južnom Vijetnamu.

1972. Britanski vojnici u Londonderryju, u Sjevernoj Irskoj, ubili 13 ljudi, učesnika zabranjenog marša za ljudska prava katolika. Taj sukob nazvan je Bloody Sunday (Krvava nedjelja).

1972. Pakistan napustio Komonvelt u znak protesta zbog odluke Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda da priznaju Bangladeš (bivši Istočni Pakistan).

1987. U zagrebu umro Ante Topić Mimara, kolekcionar i povjesničar umjetnosti.

1993. U Zagrebu umro Ahmet Obradović, bh. režiser. Bio je direktor Narodnog pozorišta u Mostaru. Amaterski se počeo baviti režijom u Stocu, gdje je režirao “Zulumćara” Svetozara Ćorovića, te dramatizirao roman “Tvrđava” Meše Selimovića.

1995. U jednom od najtežih napada tokom trogodišnje pobune islamskih ekstremista u Alžiru, u eksploziji automobila bombe poginulo je 20, a ranjeno oko 60 ljudi.

2003. Sud u Bostonu (SAD) osudio je na doživotni zatvor Britanca Richarda Reida, sljedbenika Osame bin Ladena, koji je u oktobru 2002. pokušao da eksplozivom digne u vazduh avion koji je trebalo da leti preko Atlantika.

2004. Film “Ljeto u zlatnoj dolini” bh. redatelja Srđana Vuletića dobio prestižnu nagradu Tigar na 33. međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu.

2006. Umro Slobodan Boda Marković, reditelj, novinar i urednik Dramskog programa Radio Beograda.

2007. U Rancho Mirageu u Kaliforniji umro Sidney Sheldon, američki književnik i scenarista.

2017. U kanadskom gradu Quebec student Alexandre Bissonnette upao je u džamiju i ubio iz vatrenog oružja šest, a ranio osam vjernika.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.