NA DANAŠNJI DAN – 5. FEBRUAR

| 05/02/2019

1792. Britanci zauzeli pola teritorije indijske države Majsor nakon što su porazili vojsku sultana Tipu Sahiba.

1814. U Beču je objavljena “Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica” Vuka Karadžića, koja je označila početak upoznavanja Evrope sa srpskom narodnom poezijom.

1885. Belgijski kralj Leopold II proglasio afrički Kongo za lični posjed pod nazivom Nezavisna država Kongo.

1887. U milanskoj Scali prvi put je izvedena Verdijeva opera “Otelo”.

1917. Usvajanjem novog ustava, Meksiko je postao federativna republika od 28 saveznih država. Proklamovana je agrarna reforma i Crkva je odvojena od države.

1983. U eksploziji bombe u prostorijama Palestinske oslobodilačke organizacije u Bejrutu poginule 22 osobe.

1983. U Lyonu je poslije izručenja iz Bolivije uhapšen ratni zločinac Klaus Barbie, jedan od šefova Gestapoa u okupiranoj Francuskoj u Drugom svjetskom ratu. Barbi, nazvan dželatom iz Lyona, skrivao se u Boliviji 32 godine. Osuđen je 1987. na doživotnu robiju.

1988. Vrhovni sud SSSR-a ukinuo presudu kojom su u martu 1938. u vrijeme Staljinovih čistki osuđeni i potom ubijeni Nikolaj Buharin, Aleksej Rikov i niz drugih visokih sovjetskih partijskih i državnih rukovodilaca. Oni su potom posmrtno rehabilitovani.

1993. Umro je američki režiser, scenarista i producent Joseph Leo Mankiewicz, dobitnik dva Oscara za režiju i dva za scenario (“Sve o Evi”, “Pisma trima ženama”, “Julije Cezar”, “Kleopatra”, “Bosonoga kontesa” “Iznenada prošlog ljeta”).

1996. Sarajevska policija je uhapsila i kasnije predala Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu srpske oficire Đorđa Đukića i Aleksu Krsmanovića, što je izazvalo ozbiljnu političku krizu u tek uspostavljenim kontaktima dva bosanska entiteta. General Đukić je umro u zatvoru, a pukovnik Krsmanović je oslobođen optužbe.

1997. Tri najveće švajcarske banke osnovale su, pod snažnim međunarodnim pritiskom, fond od sto miliona švajcarskih franaka za žrtve holokausta. Pritisak je uslijedio nakon otkrića da su švajcarske banke sarađivale s njemačkim nacistima u Drugom svjetskom ratu u skrivanju novca i dragocjenosti od zatočenih i ubijenih Jevreja.

1999. U 76. godini umro Neville Bonner, prvi Aboridžin poslanik u australijskom parlamentu.

2000. Umro Claude Autant-Lara, jedan od najistaknutijih i najplodnijih francuskih filmskih reditelja.

2002. Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a u BiH Jacques Klein izvršio smotru ujedinjene mostarske policije, čime je zvanično šest policijskih uprava integrirano u jednu.

2002. Belgijski ministar inostranih poslova Louis Michel uputio je izvinjenje zbog uloge njegove zemlje 1961. u atentatu na tadašnjeg kongoanskog lidera Patrisa Lumumbu. On je ponudio pomoć od 3,25 miliona dolara Fondu “Patris Lumumba” za promociju demokratije u toj zemlji.

2004. Umro John Hench, zvanični autor Mickea Mousea, dugogodišnji crtač u studiju Walta Disneyja. Hench je dobitnik Oscara za specijalne efekte u filmu “20.000 milja pod morem”, snimljen 1955. godine.

2006. Iran povukao ambasadora iz Danske u znak protesta zbog objavljivanja stripa o poslaniku Muhamedu u listu Jilands Posten.

2009. Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu i pozvao članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. Rezolucija definiše obaveze EU prema Kosovu s ciljem njegovog razvoja i članstva u EU.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.