NA PODRUČJU ZDK SVI PUTEVI PROHODNI, POČELA SANACIJA ŠTETA OD POPLAVA

| 05/02/2019

Posljednji su, tokom noći, za promet otvoreni regionalni put Maglaj – Zavidovići te lokalni put prema selu Orahovica, na području Grada Zenica, gdje su poplave i izazvale najviše problema i šteta.

“Put prema Orahovici bio je zatvoren zbog potopljenog podvožnjaka u naselju Nemila, ali i on je nakon pada vodostaja Bosne sada otvoren. Bosna je jutros, prema posljednjem mjerenju u Zenici, na nivou od tačno 2,5 metra. U nedjelju ujutro je bila na 3,2 metra, a u 21 sat na kritičnih pet metara”, ističe Aličić.

Navodi da je, nakon što je jučerašnji dan protekao u sanaciji oštećenih putnih pravaca, danas akcenat na sanaciji privatnih imanja. Intenzivno se danas radi i na pročišćavanju kanala i zapušenih odvoda, ali i na njihovom proširenju.

“Nasreću, za razliku od poplava 2014. godine, ovog puta definitivno nisu direktno bili ugroženi životi ljudi. Imali smo 14 izmještenih porodica u Zenici, ali oni su se izmještali ili u blizini svojih domova ili su ostajali u svojim kućama i prelazili na više spratove, ali definitivno ljudi nisu bili ugroženi. Nije bilo potrebe za osiguranjem smještaja”, ističe Aličić.

Komisija za procjenu šteta općine Kakanj, kazao je, već je počela s radom, a danas ili sutra će s radom početi i gradska komisija u Zenici.

“Građani će dobiti rok od sedam dana od proglašenja elementarne nepogode, a koji teče od nedjelje, 3. februara, da prijave nastale štete na svojoj imovini”, navodi Aličić.

zenicainfo.ba

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.