NEŠTO U NAS NE ŠTIMA

| 27/11/2018

mahala-penzioner

Čude neki dan kako komšija Idriz doziva s pendžera svoju hanumu:
– Hidajeta, Hitka da nisi jopet moje gaće obukla?

A u njeg’ vazda moreš vidit’ ispod pantola mu viri pidžama, i to ženina mu. Mogu mislit’ šta joj je prije sve provodio, a vidi ga sad.

Onaj moj Hazim, što voli pametovat’ i igrat’ šaha, oš’o u pemziju i ne zna šta će od sebe pa naučio ženu da igra šaha, pa ti njih dvoje po čitav dan igraju li igraju. Kad hin vidiš tak’e ne mereš a da se dobro ne zamisliš.
Nešto kontam, što ti je ovaj insan, dojde na ovaj Dunjaluk i donese svak’ svoju nafaku, projde njime kako ko umije i ode k’o da ga Bog nije dao. Ništa ne ponese osim svojih grijeha. Naši bi stari reci za nekog:

„K’o da se triput rađ’o“, biva dobro se snalazi u životu k’o da ga je triput proživljav’o pa sve zna i umije.
Mi, koji smo se prvi i jedini put rodili, a takih je najviše, lutamo, tražimo i griješimo, k’o kad ne umijemo i ne znamo šta je pravo a šta krivo, pa srljamo i spotičemo se na svoje greške, padamo i ustajemo, pa jopet. Sve dok ne naučimo, a kad naučimo, jal’ samo mislimo da smo naučili valja nam ić’.
Proš’o voz.

Je’nom meni moja kona Eminovca reče:
– Znadeš li ti, Uzeire, da duša, prije neg se udahne u insana obiđe vas Dunjaluk i da more birat’ mjesto đi će se rodit’?
– Jok ja, moja ti Eminovce, prvi put čujem tako nešto.
– Jest moj Uzeiraga, meni moja nana govorila, a ja dobro upamtila: „Kad duša obilazi Dunjalukom i vidi đi nejma zelenila i vode tudi je težak život, al’ je zato vjera jaka, a đi sve buja i raste tudi je život lakši, a lakši život istanji vjeru i lahko je pretvori u nevjeru“.

– More bit’ moja ti, Eminovce, da smo se mi zato dobro posefili kad smo izabrali da se ovdjen rodimo. Hotjeli mi, što ‘no kažu, i jare i pare, i dobar život i dobru vjeru, a ne mereš sjedit’ na dvije stolice, pa sad niti nam jedno valja nit’ drugo.

– Jah, kako kome, veli ona meni, al’ da nešto u nas ne štima, beli je tako.

Hadžibegova druga 2016

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.