NIKAD NIJE RANO POČETI SE BRINUTI O ZDRAVLJU SRCA

| 10/02/2019

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu. Nažalost, danas je sve više mladih koji nisu pošteđeni srčanih bolesti.

Promjena životnoga stila koji je iznimno stresan i pun nezdravih navika doveo je do povećanja srčanih bolesti, kako kod starije tako i kod mlađe populacije. Najčešće do toga dovodi manjak tjelesne aktivnosti, nezdrave prehrambene navike, pretilost i pušenje. Osim toga, kada je bolest srca kod mladih u pitanju, veliku ulogu igraju genetički čimbenici, prenosi Ordinacija.

Mladi vs. stariji

Kako ljudsko tijelo stari, logično da je da stare i organi. Vremenom dođe do otvrdnuća arterija, a krajnji ishod te pojave je arteriokleroza. Međutim, zbog spomenutih nezdravih navika kod mlađe je populacije ova pojava također moguća. Ona, pak, može dovesti do ubrzanoga starenja organizma, a time će donijeti i niz rizika za razlilčita oboljenja.

Danas više nema pravila koje bi nam reklo da je određen profil ljudi pošteđen kardiovaskularnih bolesti. Svi su, nažalost, na neki način rizična skupina.

Prevencija je najbolji lijek

Iako, kako je rečeno, genetika igra veliku ulogu u razvoju kardiovaskularnih bolesti, to se može kontrolirati. Naime, kada je riječ o genetskom utjecaju, obično je u pitanju brzina lipidnoga metabolizma. Međutim, redovni pregledi i svjesnost o rizicima itekako mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti kod mladih ljudi. Osim toga, postoje i čimbenici na koje se itekako može utjecati, a to je promjena životnoga stila: početak bavljenja laganom tjelovježbom, prestanak pušenja i uravnotežena prehrana. Zaista je potrebno malo odricanja za puno zdravlja!

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.