NIMUKAJETI

| 01/02/2019

U nas ti je u mahali haman ko i u državi vako:

Svak svakog olajava i svak svakom aferime traži i nalazi. Nemereš ti više valjat taman da si ne znam ti kakav. Svak od svakog okreće glavu.

Jedino se Ibrahim Nimukajet iz stranke sa svima lijepo pozdravi dok sjeda u službena kola, nako ufitiljen, i ne trepće što narod svašta o njem priča, jer je on namirio i namiriva i sebe i svoje, a još povrh svega sirotinju obilazi i dijeli, nije ti šala. Ne kaže se džabe u nas ko ne umije sebi nemere ni drugom… baš sve uzet.

Za njim mu hanuma, direktorica Beba Nimukajet, jedino paščad za njom ne laju, a ona ni habera, jer mogu je, da izvinete…. Umal ne lanuh. U njenom poslu nejma joj ravne, i kao takva hoće da uvede red, a u nas kad se uvede red nejma više plandovanja i hajrovanja, bezbeli. Ljenguzi i debelguze, navikli na lahku paru, kad him zavrneš pipe gori su od ne znam ti koga. Taki će ti prava-zdrava insana pretvorit u lopova jal hajvana, baš ko birvaktile četnika i ustašu u partizana, samo da se njemu šta ne umanji.

Haj što su oni taki, al što su najmudriji na hartijama u nas i najgori među nama, pehlivani što hodaju po kanafi i vire iz guica naših Nimukajeta. Nemereš him vjerovat ni kad cvrkuću oko tebe, jer oni te nikad ne fale da te pofale neg te pripremaju da te ko bekana lakše povale.

I tako ti je u nas u mahali ko u državi. Vrane nam poturaju pod kanarince, pametne išćeruju iz pameti, vjernike iz vjere, a mlade iz države Nimukajetlije.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.