NOVI SNIJEG IZAZVAO SAOBRAĆAJNI KOLAPS ŠIROM BIH: GUŽVE NA ULAZU U SARAJEVO, A TEK NA AUTOPUTU…

| 14/01/2019

Zbog snijega koji pada od ranih jutarnjih sati u većem dijelu Bosne i Heregovine došlo je do problema u saobraćaju. 

Kako saznajemo, jedan autobus na ulazu u Vogošću jutros je proklizao i zabio se u bankinu.

Snijeg je napravio probleme vozačima u Sarajevu i Vogošći.

Tramvajski saobraćaj u Sarajevu se odvija veoma usporeno. Čitaoci nam javljaju da su na Socialnom više od 20 minuta čekali prevoz.

Kako nam javljaju čitaoci, ništa bolja situacija nije ni na autoputu. Jedan od njih navodi da je maksimalna brzina 50 kilometara na sat, te da su uslovi jako loši, jer nijedna dionica nije očišćena.

Preko planinskih prijevoja upozorava se na ugaženi snijeg na kolovozu a izdvajaju se: Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Sarajevo-Rogatica, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Livno-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo- Drvar i Kolo-Tomislavgrad-Šuica. Uz maksimalno opreznu vožnju savjetuje se i posjedovanje zimske opreme, koja je i zakonski obavezna na putevima u BiH dok za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca.

Posebna pažnja skreće se na dionice u višim predjelima, kao i na mostove i prilaze tunelima. U ostatku zemlje kolovozi su pretežno mokri i klizavi, u južnim krajevima suhi.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima. Prilikom zaustavljanja zbog postavljanja lanaca ili drugog problema, potrebno je postaviti sigurnosni trokut.

Apeluje se na vozače da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Izvor:
(Hayat / Foto: Hayat)

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.