OČI U OČI SA DIVLJIM JAGODAMA

| 04/09/2017

„Djevojko u sutonu tihom pokraj rijeke što koračaš…“, pjevao je Toni, prvi pjevač Divjih jagoda, iz duše, sa čistom nostalgijom i nakon toliko godina. Augustovska noć se tad popela nad naš grad pa i pod svjetima pozornice se tek čula samo muzika. Čuo se rock. I osjetila ljubav, zaista.

Kad prođe dovoljno godina, shvatit ćemo da smo baš tu noć krojili jednu lijepu uspomenu, da je nosimo u sebi sve dok nas bude.

Sunčano jutro nakon koncerta. Krenula sam u Prijeko do jedne prelijepe kuće uz Fojnicu. Tamo su još uvijek bile… Divlje jagode i tu se dešava moja priča koju ja ne zaboravljam.

„Kada me pitaju koji koncert ili nastup mi je najbolji bio, ja ću reći ovaj“, rekao je Ante Toni Janković koji je ovo ljeto posjetio Visoko prvi put poslije rata. „I tada a i ove godine mi je Visoko ostalo u sjećanju najviše po raji koja voli zabave…“, kaže posebno raspoložen Toni i ističe da je od ranog jutra šetao po čaršiji i nailazio na stare drugove i poznanike. Iako ne nastupa godinama za sastav Divljih jagoda, odlučio je doći u Visoko i zapjevati one prve pjesme koje svi znamo, a upravo 2017. godine se navršava dugih četrdeset godina od osnivanja grupe.

Od starog sastava, Diviljim jagodama je vjeran samo još legendarni frontmen Zele Lipovača, dok su ostali članovi grupe zamijenjeni dosta mladim momcima.

„Nisam znao da mlađa publika zna veliki broj pjesama i da Divlje jagode u regionu imaju novu generaciju fanova. Iako rock muzika danas nije popularna, koncert u Visokom je bio jedno fino iznenađenje“, rekao je Zele.

Družili smo se satima, pričali o muzici, o detaljima iz privatnog života, pa i o našoj čaršiji koja se svima za tako malo „uvukla pod kožu“.

Jednoga dana će se o ljetu u Visokom 2017. godine pričati sa jednakom čežnjom kao što govore o ljetu 1977. godine, a Divlje jagode pišu i jednu i drugu priču.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.