ODBRANITE SE OD GRIPE I PREHLADE UZ TRI JEDNOSTAVNA SAVJETA

| 29/01/2019

Dobro nahranjen organizam znači i jak imuni sistem koji se onda može boriti protiv infekcija.

Bazu uvijek čine kvalitetne bjelančevine, dobre masti te dovoljno voća i povrća. Imuni sistem nevjerovatan je sistem specifičnih organa i stanica koji omogućavaju tijelu da se odbrani od neželjenih patogena. Pravilno funkcionisanje tog sistema bitno je da bi se održala homeostaza.

1. Tri porcije povrća dnevno

Trebalo bi jesti barem tri porcije povrća dnevno, a idealno bi bilo i više. Povrće možemo konzumirati u juhama (juha od brokule, cvjetače, paradajza, goveđa juha s povrćem), kao pire, pečeno na žaru ili u pećnici (pečene tikvice, paprike, paradajz, patlidžani), u varivima, kao dio složenaca, kuhano na pari i, naravno, svježe (salate). Antioksidansi (izvor su im citrusi) neutrališu djelovanje štetnih slobodnih radikala koji nastaju u organizmu kao posljedica fizičkog i psihičkog stresa, prenosi Ordinacija.

2. Med je vaš saveznik

Med je vrlo popularna namirnica, posebice u kombinaciji s toplim čajem, ali ne preporučuje se stavljati ga u jako vruć napitak.

3. Idealan ručak

U ručku bi bilo idealno da četvrtinu tanjira čine proteini, četvrtinu kompleksni ugljikohidrati (krompir, smeđa riža), četvrtinu termički obrađeno povrće i četvrtinu svježe povrće. Povrće je glavni izvor vlakana u prehrani te vitamina C, A, K, folata i minerala poput željeza, magnezijuma, kalijuma i ostalih nutrijenata.

Hayat

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.