OPĆINA VISOKO POMAŽE PRIVATNU INICIJATIVU: U MAJU BESPLATNO REGISTROVANO 37 NOVIH BIZNISA

| 02/06/2016

VISOKO-OPCINA-VISOKO

Općina Visoko organizovala je u maju ove godine besplatnu registraciju djelatnosti za fizička i pravna lica za čiju registraciju je nadležna Općina.

Tako je u proteklom mjesecu u okviru ove inicijative povlasticu iskoristilo 35 fizičkih lica koja su registrovala svoju djelatnost (obrt, trgovinu, ugostiteljstvo, poljoprivrednu djelatnost) i dva pravna lica.

Do realizacije ove povoljnosti došlo je na inicijativu vijećnika Dalibora Tomičića, koju je Općinsko vijeće Visoko Zaključkom broj 01/1-02-36/16 prihvatilo i zadužilo nadležnu Službu da prati realizaciju Inicijative u petom mjesecu, kada fizička lica najvećim dijelom registruju obrte, ugostiteljsku djelatnost kao i sezonska zanimanja.

“Svaka korisna vijećnička inicijativa je dobro došla. Općina Visoko koristi sve raspoložive mogućnosti kako bi olakšala svima onima koji imaju privatnu inicijativu. Bilo da je riječ o velikim investicijama, uglednim kompanijama koje posluju na teritoriju naše Općine, ili da se radi o ljudima koji imaju znanje, volju i poslovnu ideju kako pokrenuti vlastiti biznis. Start up firme u Visokom su dobro došle, i mi ćemo i ubuduće pružati svaku vrstu pomoći koja je u općinskoj nadležnosti. Samo zajedno možemo napredovati”, izjavila je načelnica Općine Visoko mr. Amra Babić.

Pravom na besplatnu registraciju za fizička lica, bili su obuhvaćeni obrti, srodne djelatnosti, ugostiteljska i trgovinska djelatnost, a oslobađanje od troškova registracije se odnosilo na administrativnu taksu.

Pravo na besplatnu registraciji za pravna lica odnosilo se na oslobađanje od plaćanja administrativne takse samo za pravne situacije kada pravno lice po zakonu treba pribaviti odobrenje za rad od nadležnog općinskog organa, kao što su ugostiteljstvo i prijevoz.

Objavljeno u: Privreda

Komentari zatvoreni.