OTVOREN PRVI SAJAM KOŽE I KRZNA „VISK 2016“ – STARA SLAVA VISOČKOG KOŽARSTVA SE BUDI

| 30/09/2016

sk1

U prisustvu 20 privrednih izlagača i brojnih građana, načelnica mr.sci Amra Babić danas je u Sali „Partizan“ svečano otvorila prvi Sajam kože i krzna „VISK 2016“ Visoko, pod pokroviteljstvom Općine Visoko, a u saradnji sa Organizacionim odborom i privrednim subjektima ove branše.

Sajam kožarstva je viječnićka inicijativa koju su načelnica mr.sci. Amra Babić i Općinsko vijeće podržali, a koja ima za cilj oživljavanje duge tradicije kože i kožarstva u Visokom.

Visočki proizvodi koji su bili prepoznatljive kvalitete i dizajna nekada su krasili piste Pariza, Njujorka, Moskve i drugih metropola. Iako je velika pauza napravljena, ipak zanat kožarstva nije izumro. Zanatlije individualnim radom i manji privredni subjekti iz godine u godinu svojim radom, kavalitetom i angažmanom nastavljaju da se bore i penju ka staroj slavi. Današnji Sajam je samo jedna stepenica ka toj slavi, a koju je lokalna zajednica prepoznala i podržala.

Prilikom svečanog otvaranja Općinska načelnica se zahvalila svima koji su dali doprinos da se Sajam realizuje i dodala: “Ovaj Sajam vraća stari imidž Visokom koji danas ulazi na velika vrata i predstavlja vrijednosti koje su godinama bile zaboravljene, a to su vrijednosti zajedništva koje treba očuvati. Općina Visoko je ove, ali i prethodne godine ulagala i podržavala privredne subjekte kroz poticaje, što planira nastaviti i u narednim godinama.“.

Program Sajma „VISK 2016“ je cjelodnevnog karaktera, a sadržaj je slijedeći:

– Izložba kožarstva koja će se održati danas, 30.9.2016. u terminu od 17:00 – 19:00 h, JU „Zavičajni muzej“ Visoko
– Modna revija na kojoj će biti predstavljeni modeli učesnika Sajma – večeras, 30.9.2016. u sali Kulturnog centra Altindag – Visoko u 19:00 h.
– Okrugli sto na temu: „Kožarstvo – tradicija, sadašnjost i budućnost“ – u subotu, 01.10.2016. godine u 11:00 h, Kulturni centar Altindag – Visoko.

sk2

sk3

sk4

sk5

sk6

sk7

sk8

Press Općine Visoko

Objavljeno u: Privreda

Komentari zatvoreni.