PO SUNCU HODILI I UZBRDO BRZI BILI

| 03/01/2016

hadzibeg nova 2016 godina

Nisam ti nikad plaho hajo za ove Nove godine, pogotovo sad pod stare dane, kad mi svaka more bit i zadnja. A kome ne mere, moj brate, kad nam je smrt bliža neg kragna za vratom. Nejse.

Sve nešto kontam: Što li je ovom narodu vako zabremedet ova Nova godina i što li se vliko nadigo kad je ovaj dan ko i svi drugi?

Jok on. Rijetki su vaki dani kad svak svakom poželi dobro i berićet. Haman se vas Dunjaluk pretvori u dobrotu i milost za druge. Kućeš veće ljepote od tog kad je svaki drugi dan u godini naopak i okreće jene protiv drugih, a jadni narod koristi svaku priliku da se pomiri i živi u slogi i poštovanju. Nemere, jer mu nedaju ovi što su uzjahali i jašu li jašu, a sve samo za svoju korist.

Pa nek se malo i zapuca, bolje u miru neg u ratu, i nek maksumi bace koju petardu, a moj Kemica sa Dolac Malte će nekao pregurat i ovih par dana, jer izdržo je on i gore. Samo nek se narod veseli.

Dumam ti taj vakat šta da vam poželim u Novoj godini i godinama koje dolaze, sem zdravlja?

Želim vam da sve ostane vako kako jest, jer nikad nam i nije bilo bolje od kad pamtim. Nek vlast vlada u miru, kaka je god. More bit samo bolja dok je mira, a svaka je vlast bolja od bezvlašća, bezbeli. Nek potraje vako što dulje, nek se sve slegne, more bit i narod dojde do kake veće pameti neg što je sad, jer kakav je narod taka mu je i vlast.

Halalosum sve ove godine što sam ih nabro u deveru i belaju ako naša djeca i njihove djece djeca dočekaju da ne dočekaju kakog rata koji im je ovdje suđen po rođenju.

Eto to sam vam hotio rijet, i poželit svima nama.

Po suncu hodili i uzbrdo brzi bili. Nek vam je hairli Nova godina i sve koje dolaze za njom.
Vaš Uzeir Hadžibeg i njegova mu Fata hanuma.

Umal vam ne zaboravih rijet: Nedojde mi još nijedan maksum sa šerpom, a more bit i dojde, još je rano.

rasol2

Vezani članak: POSLO ME BABO DA MI NASPEŠ RASOLA

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.