POMOZITE SVOJIM TINEJDŽERIMA PREVLADATI DESTRUKTIVNO PONAŠANJE

| 10/02/2019

Među jednim od učestalih tinejdžerskih problema je samoozljeđivanje, često posljedica neizraženih osjećaja ljutnje, problema u komunikaciji, problema u odnosima s vršnjacima ili članovima obitelji te neznanje o tome kako postaviti jasne granice prema drugima, reći NE, te se na taj način zauzeti za sebe i vlastite potrebe. Roditelji itekako mogu pomoći da se te stvari ublaže i riješe!

U svome se psihoterapijskom radu susrećem s mnogim tinejdžerima. Veći broj klijenata mlađih od 18 godina upućuje na to da se i na našim prostorima počela mijenjati slika psihoterapije kao nečega potrebnog samo bolesnima te mnogi roditelji prepoznaju potrebu da posredstvom psihoterapeuta svojim tinejdžerima olakšaju proces sazrijevanja i sve probleme koje on sa sobom nosi.

Na temelju svog iskustva u radu s tinejdžerima mogu reći da su u porastu problemi s poremećajima prehrane, anoreksijom, bulimijom. Razlozi su tome različiti, no dobrim dijelom proizlaze iz suvremenih trendova i fokusa na fizički izgled koji sa sobom nosi današnje društvo te manjak samosvijesti i samopouzdanja tinejdžera.

Također, prisutan je i problem samoozljeđivanja, često posljedica neizraženih osjećaja ljutnje, problema u komunikaciji, problema u odnosima s vršnjacima ili članovima obitelji te neznanje o tome kako postaviti jasne granice prema drugima, reći NE, te se na taj način zauzeti za sebe i vlastite potrebe. U osnovi samoozljeđivanja jest agresija usmjerena prema sebi. Stoga tijekom razgovora, tinejdžere učimo kako primjerice energiju ljutnje prepoznati te je na adekvatan način izraziti prema van. Adekvatan način nikada nije povređujući ni za njih, ni za druge, a nije niti potiskivanje emocija. Većinu tinejdžera ipak muči pritisak i potreba za prihvaćanjem okoline kao i nimalo neobični problemi povezani sa školom: strah od odgovaranja, strah od ocjena, briga o budućnosti, iscrpljenost, pozicioniranje sebe u svijet odraslih.

Brojna istraživanja pokazala su da socijalno i emocionalno učenje, ne samo da poboljšavaju uspjeh, već i povećavaju pozitivno socijalno ponašanje. Drugim riječima tinejdžeri postaju ljubazniji i spremniji za dijeljenje te sposobniji za empatiju.

Neki od načina na koje roditelji mogu pomoći svojim tinejdžerima:

Modelirajte vlastito ponašanje

Ne zaboravite da djeca prvenstveno uče ono što vide, a ne toliko ono što im govorite. Stoga je važno da vaš model ponašanja bude vlastiti primjer vašoj djeci. Pratite svoje ponašanje i ispravljajte svoja neprimjerena ponašanja. I imate na umu da je mozak tinejdžera još uvijek u procesu razvoja pa budite blaži prema njima negoli prema sebi jer se njihov mozak tek sprema imati kapacitete koje vi imate.

Razgovarajte, slušajte i podržavajte

Vjerojatnije je da će se mladi ljudi koje roditelji zanemaruju povesti za agresivnim impulsima djelovanja ili će im biti vrlo teško umiriti se. Stoga je razgovor i prisutnost u životu vašeg tinejdžera od presudnog značaja. Ne pitajte pitanja samo da biste pitali, radije neka ona budu motivirana iskrenom željom za komunikacijom s vašim tinejdžerom. Komunicirajte na sve načine s njima: razgovorom, porukom, e-mailom, komentarom na zidu preko fejsa. Razgovarajte sa svojim tinejdžerom što više, o emocijama, stavovima, snovima, događajima oko vas. Razgovorom oni uče izraziti svoj unutarnji svijet riječima.

Odvojite djecu od sebe

Ne upadajte u stupicu previše zaštitničkog roditeljstva i svoje dijete potičite na nove aktivnosti. Na taj će način dobiti priliku za rast. Kaže se da roditelji imaju dva glavna zadatka prema djeci, voljeti ih i pustiti ih. Preduvjet za stvaranje drugih zdravih odnosa u životu vaše djece jest upravo vaše odvajanje od njih. Vas tinejdžer se mora naučiti razvijati odvojen od vas kako bi postao kompletna osoba.

Poštujte djecu

Poštovanje je temeljni sastojak svakog dobrog odnosa. Poštovanje je dvosmjerna ulica. Poštovanje znači prihvatiti da vaša djeca imaju vlastito dostojanstvo, vlastito mišljenje, vlastite emocije i pravo na vlastite pogreške. Baš kao i vi.

Pomozite im da pobjede negativne misli

Tinejdžeri koji pate od anksioznog poremećaja često strahuju od ishoda svojih akcija i često imaju negativne misli. Najčešće su to situacije u kojima misle da ih okolina percipira negativno, da će dobiti loše ocjene ili da će nešto u situaciji pred njima krenuti po zlu te da netko ima negativnu fiksaciju na njih. Pokušajte ih razgovorom osvijestiti da su takve misli uobičajene i ne nužno realne te da se događaju i drugima i ponukajte ih da ih zamijene s pozitivnima.

Vježbajte tehnike opuštanja

Naučite tinejdžere dubokome disanju u trenutku kada osjećaju pojačani pritisak. Neka to čine na način da jednu ruku stave na trbuh, a drugu na prsni koš. Prilikom udaha neka broje do četiri, dvije sekunde neka zadrže dah te prilikom izdaha broje do šest. Nakon nekoliko ponavljanja disanje će im se samo prilagoditi novome tempu.

Brinite se za sebe

Što tinejdžeru doista treba, jest zadovoljan roditelj. Roditelj koji sluša sebe, koji realizira svoje potrebe i koji se zna brinuti na zdrav način za sebe. Tek u toj situaciji roditelj može pomoći drugima oko sebe.

(Anja Melcher, psihoterapeutkinja i sociologinja – cjelovitost.hr)

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.