PREZENTOVANA PRIZNANJA IZ HRVATSKE – NA PROLJEĆE STJEPAN MESIĆ DOLAZI U VISOKO

| 18/10/2012

U Turističkom uredu Turističke zajednice ZDK u Visokom danas je održana press konferencija na kojoj su prezentovana priznanja sa nedavno održanog Sajma turizma u Solinu, odnosno 19. Interstasa, međunarodne smotre turizma, filma, kulture i ekologije.

 

Svečana press konferencija je protekla u dobrom raspoloženju, a ceremoniji su prisustvovali i iznenadni gosti Turističkog ureda turisti iz Tajvana (Taiwan) koji se nalaze u posjeti Bosanskoj dolini piramida. Simpatični gosti su iskoristili priliku da se fotografišu sa Semirom Osmanagićem, zatim je prikazana i prezentacija.

“Ono što nas veseli je da je općina Visoko prvo priznanje na ovom Festivalu dobila 2006. godine i ja ću iskoristiti priliku da ovo priznanje poklonim našem Turističkom uredu. Ono što također predstavlja jednu važnu stvar kada je u pitanju dodjela ovogodišnjih priznanja je da se potvrđuje kontinuitet i određeni napredak za koji smo dobili priznanja. Priznanje iz 2006. godine je bilo podstrek za općinu Visoko što su potvrdila ovogodišnja priznanja”, istakao je općinski načelnik Munib Alibegović.

Podsjetimo, ove godine priznanja su dobili općinski načelnik, Fondacija Arheološki park Bosanska piramida sunca te posebno priznanje za film „I Visoko ima svoj san” autora Janesa Tadića koji je bio prikazan u Gradskom kinu za Dan općine Visoko. Dodjela nagrada je upriličena u petak 12. oktobra u Hotelu President u Solinu, Hrvatska. Naš grad je učestvovao na sljedećim manifestacijama: 19. INTERSTAS 2012 – Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza, 15. ITF’CRO 2012 – Međunarodni festival turističkog filma i 11. K.E.A. – predstavljanje  hrvatskih gradova i mjesta za Entente Florale Europe – Zlatni Cvijet Evrope.

Izvršena je i dodatna razmjena priznanja i poklona između Muniba Alibegovića, Fondacije APBPS, Turističkog ureda i Janesa Tadića koji je još jednom predstavio svoj nagrađeni film, a kopije na engleskom govornom području dobili su i gosti iz Tajvana.

Zahvaljujući prije svega piramidama najavljene su i dodatne posjete našem gradu, a pomoćnik načelnika Fehim Memić je za proljeće najavio posjetu bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

“Visoko je nepobitno postalo turističko središte, iza nas je šest godina projekta koji je odjeknuo u svijetu i gdje god odlazimo od Amerike do Azije, Afrika, Evropa, svuda nas dočekuju sa oduševljenem. Dok je trajao ovaj Festival ja sam imao nekoliko predavanja u Mičigenu, Teksasu, Hjustonu i Dalasu. Sva su predavanja završavana sa ovacijama, sa mojim pozivom da Amerikanci dođu u Visoko”, kazao je Semir Osmanagić, osnivač Fondacije APBPS.

Na kraju današnje press konferencije općinski načelnik Munib Alibegović uručio je reditelju Janesu Tadiću povelju Kulina Bana.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.