PREZENTOVANA RADNA VERZIJA STRATEGIJE INDUSTRIJE TEKSTILA, KOŽE I OBUĆE ZA PERIOD 2013-2023.

| 24/10/2012

Federalna i Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa ministarstvom energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, prezentovale su radnu verziju strategije razvoja industrije tekstila, kože i obuće za period 2013-2023. godina.

Ovaj dokument precizira buduće aktivnosti Federalne vlade koje bi trebalo da dovedu do stabilizacije u poslovanju ove privredne grane, u kojoj je na području Federacije zaposleno 20.000 ljudi, od čega na području ZDK oko 9.000.

Sistemski urediti tekstilnu industriju

Sektor tekstilno-kožarsko prerađivačke industrije u Federaciji BiH nije ni blizu prijeratnog nivoa. Zabrinjavaju, kaže predsjednik privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, Šefkija Botonjić, podaci o poslovanju ovog sektora tokom posljednjih godina.

Razlozi su brojni za smanjen obim proizvodnje u industriji tekstila, kože i obuće sve manji, a time i broja uposlenih radnika, kaže Hrvoje Brajković, sekretar Udruženja sektora tekstilno-kožarsko prerađivačke industrije pri Federalnoj komori.

Prema riječima tehničkog direktora KTK Visoko, Merseda Šahinovića, neuređeno tržište i nelojalna konkurencija glavni su problem u radu i ovog preduzeća, u kojem je trenutno uposleno 575 radnika.

U slučaju preduzeća KTK Visoko, dodaje Šahinović, država je u nekoliko navrata finansijski pomagala u granicama svojih mogućnosti, ali to nije, niti može biti dovoljno za privrednu granu koja je godinama bila prepuštena sama sebi. Izlaz se vidi u sistemskim rješenjima, kao što je dosljedna primjena strategije razvoja, za koju se predstavnici preduzeća iz ovog sektora nadaju da neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Izvor: rtvze.ba

Objavljeno u: Privreda

Komentari zatvoreni.