PRIZNANJE ZA JUBILEJ – 60 GODINA POSTOJANJA KUGLAŠKOG KLUBA “BOSNA” VISOKO

| 09/03/2018

Kuglaški sport u Visokom postoji 60 godina. Grupa entuzijasta – kuglaša iz Visokog i ljubitelja kuglanja iz Garnizona Visoko, odlučila je u jesen 1957. godine da oživi ovaj sport u našem gradu.

Dogovoreno je da se uz rijeku Bosnu, uz neposrednu blizinu betonskog mosta izgradi dvostazna asfaltirana kuglana. Odbor za izgradnju, a istovremeno i prava uprava bili su: Frtuna Meho, Mušinović Hamdo, Jovanović Rade, Frbežar Jože i Oruč Alija.

Svi radovi izvedeni su na dobrovoljnoj bazi građana i vojnika Garnizona. Već  1959. godine na turniru u čast 29. novembra osvajaju prvo mjesto, a kasnije još 30 prvih mjesta na mnogim takmičenjima.

Period od 1958-1988. godine obilježili su Frtuna Meho, Stambol Meho, Ahić Nedim, Vranac Salko, Efendira Sabit, Lukhodžić Salko, Mimić Deniz, Drugović Rasim, Mimić Sulejman, Mugdim Imamović.

Izdvajanjem građana samodoprinosom izgrađena je KSC “Mladost“ u čijem je sastavu četverostazna kuglana “A“ kategorije. Kuglaški klub “Bosna“ trenutno je član Premijer lige BiH.

Na svečanoj manifestaciji „Najuspješniji sportisti i sportski radnici općine Visoko za 2017.“, kuglaški klub “Bosna” Visoko dobio priznanje za jubilej – 60 godina postojanja.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.