PRODUŽENA TURISTIČKA SEZONA – NAJSTARIJA POSJETITELJKA BORAVILA NA PIRAMIDAMA

| 30/10/2012

Ovogodišnja turistička sezona traje duže nego ranijih godina. Kraj oktobra je u Visoko, odnosno, Bosansku dolinu piramida doveo nekoliko organizovanih grupa iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske te raznih krajeva iz naše zemlje.

Ranijih godina turistička sezona se završavala početkom septembra, ali ove godine posjetioci ne posustaju. Intenzivna medijska kampanja, nova otkrića i kontakti Fondacije s turističkim agencijama dovode goste u Visoko.

Na Bosanskoj piramidi Sunca u posjetu je 21. oktobra došla najstarija posjetiteljka ove sezone. Osamdesettrogodišnja Sarajka je u pratnji svoje djece obišla arheološke sonde na sjevernoj strani piramide. Ispunila joj se želja da se sretne s pronalazačem bosanskih piramida dr. Semirom Osmanagićem, da mu čestita i zaželi uspješan rad u budućnosti.

Danas je u posjeti tunelu Ravne boravila grupa od 9 studenata muzičke Akademije, profesori i jedan novinar, svi iz Brisela, te naši zemljaci koji trenutno žive i rade u Belgiji.

Iz Hrvatske su došli posjetioci iz Rijeke, Zagreba i Varaždina, iz Slovenije iz Ljubljane, Maribora, Kranja i Ptuja, a iz Mađarske s juga te zemlje. I tokom prazničnih dana, dežurna ekipa vodiča na čelu sa voditeljem projekta dr. Semirom Osmanagićem je ugostila posjetioce na Bosanskoj piramidi Sunca i Mjeseca, tumulusu u Vratnici i Podzemnom labirintu Ravne, a oni su otišli impresionirani viđenim i najavili ponovne dolaske u Visoko i Bosansku dolinu piramida.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.